KONTROVERZNI POSTUPAK

SKRIVENA OPASNOST Promjena mjesta novorođenčeta prije rezanje pučane vrpce utječe na pojavu anemije

Promjena mjesta novorođenče prije nego mu se održe pučana vrpca može utjecati na pojavu anemije kod novorođenih.

Podvezivanja pupčane vrpce u posebnom položaju u kojemu se drži dijete nakon poroda omogućuje krvi da s majčine posteljice dijete dobije krv, prethodno je dokazala kako smanjuje rizik od nedostatka željeza kod novorođenih.

Međutim, ova preporuka, na temelju studija provedenih prije 35 godina, sugerira kako za učinkovit prijenos krvi dijete treba biti u točno određenom položaju kako bi se dogodila transfuzija. Taj položaj neugodan je i za osobu koja drži dijete te ometa kontakt između majke i djeteta.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ovaj postupak ne rezultira često da novorođene bebe nemaju problema s anemijom, te je tim stručnjaka iz Argentine testirao kasniji prijenos, tj. podvezivanje pupkovine i posebnom položaju u kojem se dijete drži odmah nakon poroda.

U istraživanju koje je provedeno na tri sveučilišne bolnice u Argentini, testirano je 197 beba kojima je podvezana pupčana vrpca prema dosadašnjoj praksi dok je 194 novorođenih promijenjen postupak i bebe se odmah nakon poroda postavljane mami na prsa ili abdomen.

Mjereći težinu djece odmah nakon poroda i nakon podvezivanja vrpce istraživači su mogli izračunati koliki je volumen krvi koji je dijete primilo.

Nije pronađena statistički značajna razlika između volumena krvi prenesenom nakon podvezivanja vrpce između dviju testiranih grupa djece. Što znači kako polaganje djece mami na prsa ili abdomen nije manje učinkovito od dosadašnje posebnog položaja u kojem se drži beba.

Prema riječima voditelja istraživanja profesora Nestora Vain anemija kod novorođenih i djece je ozbiljan zdravstveni problem u siromašnim zemljama.

„Naša studij sugerira kako odgađanje podvezivanja pupkovine na dvije minute te držanje djeteta u maminom naručju nije statistički značajno različita od dosadašnje prakse, ali može potencijalno povezati majku i dijete i povećati uspjeh dojenja.

Znanstvenici koji su komentirali ovo istraživanje ne slažu s s ovom teorijom te smatraju kako držati dijete u naručju dvije minute koje je tek rođeno, sklisko samo po sebi može stvoriti neprilike, a period dok majka ne bude sigurna da je sve u redu i podvezana pupčana vrpca može se za vrijeme poroda činiti kao vječnost. Stručnjaci obiju strana, zaključuju kako su potrebna dodatna istraživanja ukoliko će se uvoditi neke promjene prilikom poroda.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:34