DEFEKTAN GEN

SENZACIONALNO OTKRIĆE Običan Aspirin pokazao se kao ključan lijek za sprečavanje spontanih pobačaja

 AFP

Lijekovi za razrjeđivanje krvi, poput aspirina,mogli bi biti ključ za liječenje defektnog gena koji je odgovaran za ponavljanje pobačaje. Svaka četvrta trudnoća završava spontanim pobačajem, a liječnici smatraju da je za ponavljane pobačaje više kriva genetska greška nego problemi neplodnosti.

Liječnici u privatnoj klinici za liječenje neplodnosti Care Fertility otkrili su da taj defektan gen može uzrokovati da majka pobaci čak i kad je on prisutan samo kod oca. Pogreška u tom genu uzrokuje zgrušavanje krvi i može se liječiti lijekovima za razrjeđivanje krvi, kao što su aspirin ili heparin.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Liječnici klinike Care Fertility su otkrili da je gen, koji se naziva C4/M2, prisutan kod čak 44 posto njihovih pacijenata u usporedbi sa samo 15 posto kolika je njegova učestalost u općoj populaciji.

Direktor klinike, prof. Simon Fishel smatra da bi to mogao biti najveći uzrok ponavljanih pobačaja, a s odgovarajućom terapijom oni su uspjeli broj parova koji su dobili zdravu djecu podići na čak 38 posto.

Genetska greška znači da se embrio teško implantira u maternicu ili se nedovoljno dobro implantira, što dovodi do pobačaja u kasnoj trudnoći ili do problema razvoja ploda. Ako je žena nositeljica tog gena s greškom, izložena je i riziku od pojave kompikacija kao što su zgrušavanje krvi.

- Taj novootkriveni genetski marker C4/M2, osim što je povezan s povećanim rizikom za pobačaj i neuspjelu implantaciju, povezan je i s poremećajem zgrušavanja krvi, preeklampsijom te niskom porođajnom težinom djeteta – rekao je prof. Fishel dodavši da je posebno zanimljivo otkriće da muškarci imaju iste izglede kao žene da prenesu tu varijantu gena embriju te na taj način spriječe uspješnu implantaciju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Kod parova kod kojih postoji ta varijanta gena šansa za rođenje zdravog djeteta je znatno smanjena u odnosu na parove koji nemaju taj gen. Zbog toga u klinici Care Ferrtility sada namjeravaju sve svoje pacijente testirati na taj gen kako bi im omogućili odgovarajuće liječenje i povećali šanse za zdravu trudnoću i zdravo dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:09