NOVO ISTRAŽIVANJE

ŠEĆER VREBA NA SVAKOM KORAKU Tri šnite kruha dnevno vode u debljinu

 Damjan Tadić / CROPIX

Osobe koje jedu tri šnite bijelog kruha dnevno imaju veći rizik za prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost, pokazalo je novo istraživanje predstavljeno na Europskom kongresu o debljini održanom u Bugarskoj.

Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta Navarra otkrili su da studenti koji jedu tri šnite bijelog kruha dnevno imaju čak 40 posto veći rizik da za pet godina postanu debeli u usporedbi s osobama koje bijeli kruh jedu jednom tjedno. S druge strane, nisu otkrili povezanost između debljine i konzumacije kruha od cjelovitih žitarica, a pretpostavljaju da je razlog tome što kruh od cjelovitih žitarica ima više vlakana i složenih ugljikohidrata pa pruža duži osjećaj sitosti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici su u istraživanje uključili više od 9.000 španjolskih studenata te su ih pratili tijekom pet godina, a na kraju su došli do zaključka da ukupna količina konzumiranog kruha nije povezana s debljinom, ali kad su analizirali osobe koje su jele samo bijeli kruh, otkrili su da oni među njima koji jedu dvije ili više šnita dnevno imaju 40 posto veći rizik da se udebljaju kroz pet godina u odnosu na one koji su konzumirali jednu šnitu tjedno ili manje.

– Rafinirane žitarice, kao što su one u bijelom kruhu, ostavljaju sladak okus u ustima čim ih počente žvakati, a razlog tome je razlaganje škroba i njezino pretvaranje u šećer – objašnjava voditelj studije prof. Miguel Martinez-Gonzales.

– Taj okus potiče da stalno želite još i još. A ako je bijeli kruh jedna od vaših osnovnih namirnica, koju konzumirate nekoliko puta dnevno, to znači da unosite u organizam mnogo dodatnih kalorija – objašnjava prof. Martinez-Gonzales.

Poruka je jasna: želite li sačuvati liniju, jedite kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog kruha. Naime, ne samo da kruh od cjelovitih žitarica nije povezan s debljinom, već čak može i štititi od debljanja, upozoravaju znanstvenici objašnjavajući to činjenicom da kruh od cjelovitih žiatrica sadrži više vlakana, vitamina i minerala te složenih ugljikohidrata koji se sporije razlažu i koje tijelo sporije apsorbira.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:51