TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

REVOLUCIONARNA ELEKTRONIČKA MEMBRANA: 3D printana naprava kojom srce može zauvijek kucati

Membrana bi mogla odašiljati elektro šokove kojima bi se održavao pravilan ritam rada

Znanstvenici su kreirali revolucionarnu elektroničku membranu koja bi mogla zamijeniti pacemakere, a koja se namješta preko srca kako bi održala uredan ritam rada srčanog mišića kroz neograničen period vremena. Uređaj se sastoji od paučinaste mreže elektroda i senzora koja kontinuirano prati električnu aktivnost srca te koja bi u budućnosti mogla odašiljati elektro šokove kojima bi se održavao pravilan ritam rada srčanog mišića.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu i Sveučilišta Washington u St. Louisu upotrijebili su tehnologiju računalnog oblikovanja i 3D printer kako bi stvorili prototip membrane i pričvrstili ga uz srce zeca omogućivši tako da savršeno funkcionira čak i izvan tijela, u otopini bogatoj nutrijentima i kisikom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zahvaljujući upotrebi tehnologije snimanja visokom rezolucijom, za razliku od sadašnje tehnologije pacemakera i ugradbenih defibrilatora, tanka elastična membrana će biti „krojena po mjeri“, odnosno izrađivat će se zasebno za svakog pacijenta kako bi savršeno prijanjala njegovom srcu.

– Kad uređaj zabilježi da dolazi do nekog opasnog stanja, kao što je aritmija ili srčani udar, može primijeniti vrlo sofisticiranu terapiju – objašnjava Igor Efimof, bioinženjer sa Sveučilišta Washington, koji je sudjelovao u dizajniranju i testiranju ovog revolucionarnog uređaja. – Može se primijeniti električna stimulacija s različitih lokacija uređaja tako da na optimalan način zaustavi aritmiju i spriječi iznenadnu srčanu smrt – kaže Efimov dodajući da su „navlake“ za srce sličnog dizajna prisutne još od 80-ih godina prošlog stoljeća, ali problem je u tome što su to prije bile izrađene od krutih materijala s ušivenim elektrodama pa je potpuni kontakt senzora sa srcem bio gotovo nemoguć.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U ovoj novoj varijanti uređaja jedna od inovacija je upotreba rastezljive elektronike koju je razvio John Rogers sa Sveučilišta u Illinoisu. Iako za svoju rastezljivu elektroniku Rogers koristi krute materijale kakvi se koriste i kod „normalne“ elektronike, poput silikona, strujni krugovi su kreirani u zaobljenom obliku, poput slova S, što im omogućava da se stegnu i povežu bez da puknu. Rogers je usporedio tu silikonsku navlaku s perikardom, odnosno srčanom vrećicom koja prirodno obavija srce.

– Ovo je visoko kvalitetni, umjetni perikard koji može osjetiti srce i biti u interakciji s njim na razne načine kakvi su vrlo važni u kliničkoj kardiologiji – pojašnjava Rogers te dodaje da će se ovaj uređaj isprva koristiti kao sredstvo za daljni istraživački rad, no da bi u budućnosti ovakve elektroničke membrane mogle postati uobičajeno pomagalo za praćenje stanja kod rizičnih osoba te za njihovu zaštitu od srčanog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:56