OBNOVA ORGANIZMA

REVOLUCIJA U STVARANJU IMUNITETA Hrvatska znanstvenica u svjetskom timu

 IRB

Znanstvenica Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Mariastefania Antica postala je partner na multidisciplinarnom projektu THYMISTEM u sklopu sheme 'Zdravlje' Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije vrijednom šest milijuna eura, od čega 500 tisuća pripada IRB-u.

Riječ je o projektu koji okuplja institucije i stručnjake u području biologije i imunobiologije iz šest europskih zemalja i SAD-a koji će tijekom sljedeće četiri godine razvijati metode za uzgoj matičnih stanica timusa. Te bi stanice u budućnosti trebale omogućiti obnovu tkiva timusa i imuniteta, priopćili su s Instituta.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Timus se nalazi u prsnom košu, iznad srca i zadužen je za proizvodnju važnih obrambenih stanica organizma. On je središnji organ imuniteta u kojem se razvijaju limfociti T, najvažnije stanice u obrani organizma.

Ima ključnu ulogu u normalnom funkcioniranja imuniteta, no ujedno je i jedan od prvih organa u tijelu koji počinje stariti. To je razlog zbog kojeg su stariji ljudi podložniji virusnim infekcijama poput gripe.

Novije studije pokazale su da se imunitet može obnoviti presađivanjem neonatalnog timusa, a kako je to tkivo iznimno ograničeno dostupno, da bi se terapija ostvarila u kliničkoj praksi, potrebno je osmisliti način dobivanja matičnih stanica u laboratoriju.

Dr. Antica i njezine kolege radit će na razvoju protokola za uzgoj ljudskih epitelnih timusnih stanica u laboratoriju, kao i na postupcima za njihovo obnavljanje i održavanje u laboratorijskim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:04