VELIKI KORAK

REVOLUCIJA U MEDICINI Po prvi puta uzgojen umjetni organ unutar drugog živog organizma!

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti organe u kontroliranim laboratorijskim uvijetima, no može li im to isto uspijeti i u kompleksnom, živom organizmu? Može li se uzgojiti organ unutar drugog organizma?

Istraživači sa Sveučilišta u Edinbourghu su uspjeli u tome po prvi put u povijesti - uzgojili su timus, ili prsnu žijezdu u tijelu laboratorijskog miša.

Reprogramirali su gene u stanicama tkiva koje se regenerira i spojili ih sa potpornim stanicama. Znanstvenici u ovom postupku nisu morali upotrijebiti dodatne elmente koji bi pomogli u izgradnji tkiva. Samo su injektirali stanice i čekali.

Organ koji su dobili nije imao nikakve limite u odnosu na 'prirodan' organ. Bio je potpuno iste veličine i podjednako učinkovit u proizvodnji Tstanica kao 'pravi'.

No, organizam miša puno je manje kompleksan od organizma čovjeka, a timus je jedan od najjednostavnijih organa u bilo koje životinje. Ovo znači da smo još daleko od 'proizvodnje' novih srca ili pluća.

No, ako se pokaže daljni napredak u ovakvim postupcima, to će značajno utjecati na čitav proces transplatacije. To bi u konačnici moglo značiti da bolesnici više ne bi morali čekati da se pronađu donori s odgovarajućim organima...

Dakle, još uvijek ne možemo naručiti neki organ, ali koncept koji se postavio i pokazao uspješnim, ovo je učinio mogućim scenarijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:24