KRAJ PATNJI

REVOLUCIJA U LIJEČENJU Moguće je spriječiti razvoj tumora kod djece?

Znanstveni tim s Istraživačkog instituta u Montrealu otkrio je mehanizam koji potiče na progresiju meduloblastoma, najčešće dijagnosticirane vrste tumora mozga u djece.

Tim po vodstvom dr. Frédéric Charrona, glavnog autora studije otkrio je da protein sonic hedgehog izaziva štetu na DNA, a što uzrokuje razvoj raka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji

Ovo važno otkriće će biti objavljeno 13. 10. u znanstvenom časopisu Developmental Cell.

Sonic hedgehog pripada skupini proteina koji stanici daju informaciju potrebnu za pravilan razvoj embrija. Također, igra značajnu ulogu u tumorogenezi, procesu transformacije normalnih stanica u kancerozne.

'Naš je tim proučavao protein boc, receptor koji se nalazi na površini stanice i koji prepoznaje sonic hedgehog protein', objašnjava Lukas Tamayago-Orrego, stručnjak iz tima koji je vršio istraživanje. 'Već smo ranije bili dokazali da je boc bitan za razvoj cerebeluma, dijela mozga gdje se pojavljuje meduloblastom, tako da smo odlučili detaljnije istražiti procese u tom području'.

'Ovom smo studijom dokazali da prisustvo proteina boc neophodno da sonic hedgehog stvori oštećenje na DNA. Zapravo, boc protein uzrokuje mutacije DNA u tumorskim stanicama, koje vode do progresije predkarcinomskim lezija do uznapredovalog oblika meduloblastoma', kaže dr. Charron, direktor molekularne biologije istraživačkog odjela IRCM-a.

'Naša studija pokazala je da u slučajevima kada je boc neaktivan, broj karcinoma bude smanjen za 66 posto', navodi Frederic Mille, koautor studije. 'Neaktivni boc, dakle, smanjuje razvoj ranog oblika meduloblastoma u uznapredovali tumor'.

Meduloblastom je među vodećim uzorcima smrti djece koja su povezana s karcinommima. Trenutačni načini liječenja uključuju operaciju, kao i radijaciju i kemoterapiju. Iako većina djece preživi ove tretmane, radijacija naravno ima ozbiljne posljedice: nakon tretnama ostaju oštećenja na moždanim stanicama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji

'Kao posljedica takvog liječenja mnoga djeca imaju ozbiljne nuspojave među kojima mogu biti i smanjena kognitivna sposobnost, kao i druga oštećenja', kaže dr. Charron.

'No, naši rezultati indiciraju da protein boc možemo iskoristiti u novom terapeutskom pristupu koji bi zaustavio rast i progresiju meduloblastoma, te koji bi umanjio popratne efekte postojećih oblika liječenja karcinoma'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:51