Znanstvenici još uvijek nisu otkrili zašto Francuzi koji uživaju u crnom vinu imaju tako nizak postotak oboljelih od srčanih bolesti, no sada su ipak uvjereni da to nije zbog sastojaka koji se nalaze u omiljenom napitku.
Istraživanje koje je dovelo do ovog zaključka obuhvatilo je 800 talijanskih seljaka i trajalo je devet godina - rezultat je nedvojbeno pokazao da rezervatol, sastojak koji se nalazi u crnom vinu i crnoj čokoladi - nije nimao nikakav efekt na rizik obolijevanja od srčanih bolesti.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
'Bili smo uvjereni da je određena vrsta hrane baš zbog rezervatola dobra za ljudsko zdravlje. No, to nismo uspjeli dokazati', rekao je voditelj istraživanja Richard Semba sa Johns Hopkins University School of Medicine.
'Priča o rezervatolu je još jedan u nizu popularnih vjerovanja koja nisu prošla test vremena'.
Postoje ipak neka ranije vršena istraživanja koja povezuju rezervatol sa smanjenim rizikom obolijevanja od nekih bolesti, no u svim tim slučajevima unos rezervatola bio je višestruko veći od onoga koji bi ljudski organizam dobio unosom bilo kakve hrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....