KVALITETA ŽIVOTA

'PUŠAČI SU STVARNO LIJENI!' Do ovog zaključka došli su znastvenici nakog opširnog istraživanja

Pušači su stvarno lijeni, tvrde brazilski znanstvenici i to potkrepljuju podacima da oni vjerojatno češće pate od tjeskobe i depresije, njihova je funkcija pluća smanjena pa time i opskrba kisikom, manje su motivirani za kretanje i za promjene stila života.

Znanstvenici s Dražvnog sveučilišta u Londrini pratili su 60 pušača i 50 nepušača i zamolili ih da nose pedometre najmanje 12 sati dnevno i to šest dana. Istraživanje je pokazalo da pušači svakodnevno hodaju manje od nepušača, odnosno da su općenito manje fizički aktivni što se tumači među ostalim i manjim kapacitetom pluća.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Kad su sudionici studije zamoljeni da ocjene kvalitetu života vezano uz zdravlje pušači su priznali da se osjećaju više umorno i da im nedostaje motivacije za pomjenu stila života. Voditeljica studije dr. Karina Furlanetto, kazala kako upravo manjak kisika može biti okidač za depresiju i tjeskobu a onda i za manje sna koji je nerijetko nemiran.

Znanstvenici s berlinske klinike Charite utvrdili su da 17 posto pušača spava manje od šest sati a kod 28 posto san je poremećen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:14