VAŽNO OTKRIĆE

PREOKRET U BORBI PROTIV OTPORNOSTI BAKTERIJA Znanstvenici razvili pojačivače antibiotika

 Shutterstock
Duet inhibitor i antibiotik testirali su na nepatogenoj bakteriji vrlo sličnoj zlatnom stafilokoku i Bacillus anthracisu

Inhibitorske tvari koje su razvili biolozi i kemičari na sveučilištima Irvine i Northwestern u SAD-u, jačaju sposobnost antibiotika u borbi protiv smrtonosnih bakterijskih bolesti poput infekcije MRSA-om i antraksom. S obzirom na sve veću rezistenciju bakterija na antibiotike, svaka pomoć je dobrodošla, pa i dragocjena.

Thomas Poulos i Richard Silverman već su prije kreirali tvari koje koče djelovanje enzima nazvanog neuronska NO-sinteaza Njihovi inhibitori pokazali su potencijal u liječenju neurodegenerativnih bolesti, jer unutar živčanih stanica, neurona, blokiraju pretjeranu proizvodnju štetnog dušikova oksida koji uništava stanice.

Sada su isti znanstvenici pokazali da bi njihovi inhibitori mogli imati još jednu iznimno bitnu funkciju. Nakon što su pročitali o studiji koja sugerira da NO-sinteaza pomaže patogenim bakterijama da se odupru antibioticima, njihovi su timovi kombinirali svoje inhibitore s uobičajenim antibioticima da vide hoće li inhibitori pojačati učinak tih lijekova.

Duet inhibitor i antibiotik testirali su na nepatogenoj bakteriji vrlo sličnoj zlatnom stafilokoku i Bacillus anthracisu. Bakterije koje su dobile kombinaciju NOS inhibitora i antibiotika, uništene su brže i u potpunosti, za razliku od onih koje su napali samo antibioticima.

Znanstvenici su također utvrdili da se inhibitori vrlo različito vežu za NOS u bakterijama i neuronima što je bitno za utvrđivanje prave mete za lijekove.

- Sada kada znamo koje područje NOS-a trebamo ciljati, gdje mu je slaba točka, moći ćemo razviti tvari koje se selektivno vežu na bakterijski NOS - izjavili su za Science Daily.

Sljedeći je korak testiranje na životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:12