PRAKTIČNI VODIČ

POSEBNO IZDANJE 'DIJABETES' Od četvrtka, 14. studenog, ekskluzivno uz Jutarnji list za samo 5 kuna

Izdanje Dijabetes donosi i prikaz pomagala koja dijabetičarima mogu uvelike olakšati život

Prošle je godine u Hrvatskoj registrirano čak 234.457 punoljetnih osoba s dijagnosticiranom šećernom bolešću. Broj oboljelih je znatno veći, procjenjuje se da oko 40% oboljelih još niti ne zna da imaju dijabetes. Ovi alarmantni podaci dovoljno govore kolika je potreba, ali i interes za prevencijom i novim saznanjima u borbi protiv šećerne bolesti.

Izdanje Dijabetes koje od sutra možete pronaći na prodajnim mjestima za samo 5 kuna, obrađuje sva najnovija znanstvena postignuća i otkrića u tom području.

Iz bogatog sadržaja izdvajamo samo neke teme:

Senzacionalno otkriće finskih znanstvenika i prototip cjepiva

Koksaki virusi B skupine su oni koji se, kako je pokazalo najnovije istraživanje finskih znanstvenika, mogu raširiti u gušteraču i oštetiti stanice zadužene za lučenje inzulina.

U ovom praktičnom vodiču, između ostalog, možete pronaći i novosti u mjerenju šećera u krvi. Da bi se izmjerila razina šećera, više neće biti potrebno uzimati kap krvi, jer stižu uređaji koji tu analizu čine uz pomoć daha. Osim glukometra na dah, među velikim je novostima i laser koji očitava šećer preko kože. Njemački znanstvenici nude novu metodu kontrole šećera u krvi uz pomoć infracrvene laserske svjetlosti kojom se samo osvijetli površina kože te se u sekundi očitaju vrijednosti šećera u krvi.

Izdanje Dijabetes donosi i prikaz pomagala koja dijabetičarima mogu uvelike olakšati život. Daljinski uređaj za praćenje glukoze, uređaji koji bilježe promjene na tijelu, praktične i besplatne aplikacije za prehranu i praćenje bolesti zasigurno će zanimati mnoge koje boluju od dijabetesa.

Na pitanja što jesti i kako kategorizirati hranu prema njezinu djelovanju na razinu glukoze u krvi te kako naučiti hoće li određena hrana podići razinu glukoze dramatično, umjereno ili malo odgovara nutricionistkinja dr. Lejla Kazinić Kreho, md. Msc. Nutr., Member of British Nutrition Society. Ona je i sastavila primjer jelovnika s niskim glikemijskim punjenjem te detaljno objasnila zašto je mediteranska prehrana najbolja za oboljele od dijabetesa.

Uza ovo izdanje darujemo i veliki dnevnik praćenja dijabetesa, dnevnik posjeta liječniku s pitanjima koja teba postaviti te tablicu BE, GI i GL vrijednosti namirnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:42