UPITAN POSTUPAK

PORODI U VODI MOGU BITI OPASNI I SMRTONOSNI! Rizik od infekcija, ozbiljnih krvarenja pa čak i utapanja

Dosad se smatralo da porod u vodi ublažava bol te omogućava lakši dolazak djeteta na svijet, no novo istraživanje pokazalo je da on može biti opasan pa čak i smrtonosan. Medicinski stručnjaci tvrde da nema nikakvih dokaza da porod u vodi donosi dobrobiti bilo za majku bilo za dijete te da čak može biti i opasan.

Upozoravaju na rijetke, ali ozbiljne probleme kod novorođenčadi rođene u vodi, uključujući potencijalno smrtonosne infekcije, ozbiljna krvarenja pa čak i utapanje. S obzirom na to, Američka pediajtrijska akademija i Udruženje opstetričara i ginekologa zaključili su da se ženama ne bi trebalo rutinski predlagati porod u vodi, već bi takvi porodi trebali biti ograničeni samo na one žene koje sudjeluju u medicinskim istraživanjima, pri čemu se odvijaju u posebnim, strogo kontroliranim uvjetima.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Porodi u vodi postaju sve popularniji, a majke se uglavnom odlučuju za to kako bi smanjile porođajne bolove i stres kojem su najčešće sklone prvorotkinje (pobornici poroda u vodi tvrde da topla voda umiruje i opušta). Čak jedna od 100 žena u Velikoj Britaniji koristi bazen za jedan dio poroda, a neke od njih ostaju u bazenu do kraja, odnosno do samog rođenja djeteta.

I dok britanski stručnjaci s Royal College of Midwives i Royal College of Oobstetricians i Gynaecologists smatraju da zdrave žene s nekompliciranim i nerizičnim trudnoćama mogu odabrati porod u vodi ako žele, bez rizika za sebe ili dijete, američki stručnjaci za trudnoću i zdravlje fetusa su puno oprezniji. Oni se pozivaju na izvješća o infekcijama djeteta i majke uzrokovanim nečistom vodom u bazenu, ozbiljnim krvarenjima, grčevima, poteškoćama u disanju pa čak i o utapljanju.

Prema rezultatima jednog američkog istraživanja, 12 posto djece rođene u vodi nakon rođenja je moralo odmah biti smješteno na odjel za inetnzivnu skrb dok kod skupine djece rođene klasičnim porodom na stolu niti jedno dijete nije bilo smješteno na jedinicu za intenzivnu skrb.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

I dok možda boravak majke u vodi u prvoj fazi poroda može djelovati donekle opuštajuće, prema smjernicama američkih udruženja stručnjačaka, nema dokaza da boravak u vodi u drugoj fazi poroda, koja uključuje samo rođenje, donosi bilo kakve dobrobiti za majku ili dijete. S obzirom na te činjenice, kao i na izviješća o nekim vrlo ozbiljnim posljedicama za novorođenče, oni smatraju da bi se porod u vodi trebao karakterizirati kao eksperimentalni postupak i primijenjivati se isključivo za potrebe znanstvenih istraživanja.

Dr. Jeffrey Ecker sa Sveučilišta Harvard, koji je jedan od auotra smjernica, kaže da je potrebno provesti brojna istraživanja prije nego što se dokaže da je takav porod posve siguran, a do tada je bolje biti oprezan i ne preporučivati ga ženama kao dostupan izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:29