ZATUPLJUJE UM

Pojedete više od jedne žličice solidnevno? Pročitajte što se možedogoditi vašem mozgu...

 Ravlić/CROPIX
Previše soli u organizmu šteti srcu, ali, pokazuju novi podaci, i mozgu

ZAGREB - Konzumiranje prevelikih količina soli može opasno ugroziti zdravlje, posebno je pogubno za srce i povećava rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, no liječnici upozoravaju da je isto tako opasno i za mozak.

Najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu prezasoljenu hranu i ne bave se tjelesnom aktivnošću u starijoj dobi dožive brži mentalni pad od onih koji su pazili što unose u organizam.

Tri i pol Big Maca

Upozoravajući je podatak da više od jedne čajne žličice soli dnevno može ozbiljno zatupiti um i povećati rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.

Tim kanadskih stručnjaka proučavao je količinu konzumiranja soli i razinu fizičke aktivnosti kod 1262 zdravih muškaraca i žena u dobi između 67 i 84 godine. - Rezultati naše studije pokazali su da je prehrana bogata natrijem u kombinaciji s nedovoljno tjelesne aktivnosti bila posebno štetna za kognitivne sposobnosti starijih osoba - rekla je dr. Aleksandra Fiocco sa Sveučilišta u Torontu. Pod visokom količinom soli smatra se unos nešto više od jedne čajne žličice soli dnevno. To je kao da svakoga dana osoba pojede 15 vrećica čipsa ili tri i pol Big Maca.

Hrvati pretjeruju

- Čovjek ne bi smio pojesti više od 5 grama soli dnevno, a Hrvati pojedu 10 do 15 grama - rekla je Sandra Hrg, voditelj odjela prehrane i dijetetike na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:46