ŠOKANTNI REZULTATI

PAZITE ŠTO KUPUJETE Ova bi vas sredstva trebala štititi od štetnih zraka, ali nisu prošla na testu

Tri marke mlijeka za sunčanje nisu prošla testiranje kvalitete provedeno u Velikoj Britaniji.

Sva tri sredstva za sunčanje nalaze se u višem cjenovnom rangu, no to očito, ipak ne jamči i kvalitetu. Barem ne u ovom slučaju.

Piz Buin, Malibu i Hawaiian Tropic su marke čija sredstva za sunčanje nisu zadovoljila neke od mjerila kvalitete u testu.

Za razliku od navedenih marki, ona najjeftinija na tržištu, među kojima su i brandovi robnih marki - glatko su prošla testove kvalitete.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U testiranju mlijeka za sunčanje sudjelovalo je deset volontera, a koristile su se standardne tehnike za utvrđivanje zaštite od SPF i UVA zraka.

Sredstva za sunčanje trebala bi nas štititi od UVA i UVB ultraljubičastih zraka, koje mogu utjecati na povećani rizik od raka kože, ako se koža izlaže suncu u prevelikoj mjeri u doba kada su sunčeve zrake najjače.

Točnije, tri sredstva koja nisu prošla testiranje su točno: Malibu Protective Lotion SPF30, Hawaiian Tropic Satin Protection Ultra Radiance Sun Lotion SPF 30 i Piz Buin Ultra Light Dry Touch Sun Fluid SPF30.

'Ustvrdili smo da više novaca koje izdvajate za neki proizvod doista ne jamči i kvalitetu', stoji u izvješću.

'Obzirom da se godišnje pojavljuje sve više oboljelih od raznih tipova raka kože, neizmjerno je važno da znamo točno kojim zaštitnim sredstvima možemo vjerovati, a kojima ne', rekao je Richard Loyd iz tamošnjeg društva za zaštitu potrošača.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:36