STAZA VLAKANA

OTKRIVEN NEVJEROJATNO BITAN DIO MOZGA! Znanstvenici napokon odgonetnuli stoljetnu zagonetku

Prije nekoliko godina znanstvenici su u uzorcima snimaka izvedenih magnetskom rezonancom otkrili nešto iznenađujuće. Ono što su vidjeli je staza u mozgu kroz koju su se protezala neuronska vlakna. Pretpostavili su da je to dio velike isprepletene mreže neuronskih veza koje procesuiraju vizualne informacije, a koje su ranije uočili na skenovima.

No, zbunjivalo ih je što nikada ranije niti u jednom od modernih udžbenika anatomije ova ne baš zanemariva staza u našim mozgovima nije spomenuta!

'To je masivan snop vlakana, i bio je potpuno vidljiv u svakom od mozgova koje sam pregledao', kaže Jason Yeatman, znanstvenik za Svučilišnog instituta za mozak u Washingtonu. 'Bilo mi je nevjerojatno da sam baš ja prvi uočio ovu strukturu, no svi dokazi ukazuju da se nikada ranije nije niti spomenula u stručnoj literaturi, niti u ijednom relevantnom udžbeniku neuroanatomije'.

Još dok je bio student, Yeatman je sa svojim kolegama počeo detektivski propitivati što se krije iza tog ogromnog snopa vlakana.

U studiji objavljenoj 17. studenog u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, oni su uspjeli opisati povijest i kontroverzu dosada neprepoznate staze u mozgu.

Objasnili su kako su moderne MRI tehnike iznova otkrile tu stazu, i osigurali su novu i izuzetno bitnu spoznaju za neuroznanstvenike - a koja je sada u stručnu literaturu uvedena kao - vertikalni okcipitalni fasciculus.

'Aha trenutak' u kojem se Yeatmanu razbistrilo što bi se moglo nalaziti u ovom prostoru kojeg je uočio na snimkama, bilo je kada je sa svojim kolegom Kevinom Weinerom, postdoktorantom na Sveučilištu Stanford, i koautorom studije - u podrumu tamošnje medicinske knjižnice listao požutjele stranice atlasa mozga.

'Kevin je u knjižnici iskopao taj atlas, kojega je napisao Carl Wernicke na prijelazu 19. i 20. stoljeća, i u kojem je bio prikazan vertikalni okcipitalni fasciculus', ispričao je Yeatman. Prije nas, zadnji put je taj atlas netko listao daleke 1912. godine, i shvatili smo da smo mi prvi ljudi koji su vidjeli to u cijelom prošlom stoljeću!'

Potpuno šokirani Yeatman i Weiner proučili su zašto je uopće u znanosti došlo do potpunog zaborava ovako bitnog dijela mozga.

Zaključili su da je najizgledniji odgovor: sukob znanstvenika onog doba.

U neurološkom atlasu iz 1881. godine je tada čuveni anatom Wernicke - koji je poznat i po otkriću područja mozga odgovornom za jezik a koji onda i prozvan 'Wernickovo područje' - pisao o snopu vlakana koju je uočio u mozgovima majmuna koje je proučavao. Nazvao je tu stazu 'senkrechte Occiptalbündel', odnosno vertikalni okcipitalni snop.

No, njegovo je otkriće bilo u sukobu s uvjerenjem jednog od u to doba najznačajnijeg neuroanatoma, Theodora Meynarta. Meynartovi učenici su među ostalima bili i Sigmund Freud i Sergei Korsakov. Meynard je bio uvjeren da trasmiteri u mozgu mogu vezati samo frontalni i stražnji dio mozga, odnosno da je snop neuro vlakana položen horizontalno, a nikako vertikalno.

Nakon što su proučili MRI snimke 37 osoba, Yeatman i Weiner su zaključili da se vertikalni okcipitalni fasciculus proteže od režnja u zatiljku i odande širi u područja mozga koja su odgovorna za vid ka dijelovima mozga koja reguliraju koordinate i određuju na koje objekte se fokusiramo.

Plavom bojom obilježena područja u mozgu prikazuju obujam vertikalnog okcipitalnog fasciculusa. Prikaz je napravljen na temelju MRI snimki izvedenih kod 37 osoba

'Signali koji se šire tom stazom nose važnu informaciju o perceptivnim procesima, od prepoznavanja lica prijatelja do čitanja', objasnio je značaj ovog otkrića Jason Yeatman koji se nada da će ovo otkriće pomoći znanstvenicima da bolje razumije kognitivne procese u mozgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 01:06