KRIVA HRANA

OSJEĆATE SE BEZVOLJNO? PAZITE ŠTO JEDETE! Ovo su tri namirnice koje znanstvenici povezuju s depresijom

Prema posljednjim istraživanjima, određene namirnice direktno su povezane s depresijom: to su tjestenina, bezalkoholna pića i brza hrana i treba ih u širokom luku izbjegavati.

Tjestenina je jednostavan obrok koji se lako i brzo priprema posebno kada ste prezaposleni i nemate previše vremena da razmišljate što ćete staviti u usta kako bi utažili glad, no neka to bude povremena izlika, a nikako ne navika. Tjestenina, bijela riža i peciva su namirnice koje su znanstvenici definirali kao upalne te su povezane s depresijom kod žena u dobi od 50 do 77 godina, prema studiji objavljenoj časopisu Brain , Behavior and Immunity .

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U studiji su istraživači promatrali prehrambene navike više od 40.000 žena koje nisu imale depresiju na početku studije. Otkrili su da su one koje su konzumirale hranu koja potiče upalne procese imale mnogo veću vjerojatnost da će patiti od depresije do kraja studija .

Proučavajući konzumaciju bezalkoholnih pića i utjecaja na ponašanje, imunitet i mozak pokazala se da su, posebno u kombinaciji s tjesteninom opasan okidač za razvoj ozbiljne depresije.

Fast Food

Ljudi koji jedu brzu hranu imaj 51 posto veću vjerojatnost za razvoj depresije od onih koji to ne čine prema studiji objavljenoj u časopisu Public Health Nutrition. To uključuje komercijalne pekarske proizvode, hamburgere, hot-dog i pizzu.

Imajte na umu da konzumiranje bilo koje od ovih namirnica povećava vjerojatnost za kroničnu tugu, pa razmislite prije nego što bilo što od ovog ponovo stavite u usta.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:40