UŽITAK ZA MRŠAVLJENJE

ORGAZAM ILI 30 MINUTATRČANJA 'Seks troši kalorijejednako učinkovito kao i sport'

Bacite teniski reket i zavucite se u krevet s voljenom osobom: znanstvenici su otkrili da je seks jednako koristan za zdravlje kao fitness.

Skidanje viška kilograma nakupljenih tijekom blagdanskih prejedanja više neće biti neugodna i teška borba ako je vjerovati znanstvenicima koji su otkrili da seks može biti jednako učinkovit za trošenje kalorija kao jogging ili neki drugi oblik sporta.

Ako su vam izvlačenje iz toplog kreveta i odlazak u dugu šetnju, na trčanje ili na partiju tenisa kako biste se riješili blagdanskog trbušćića prenaporan i mrzak zadatak, ne morate si više predbacivati jer ostajanje u krevetu može biti jednako korisno. Naravno, ako u njemu ne ostanete sami. Naime, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Quebecu pokazalo je da je seks za zdravlje i mršavljenje jednako koristan kao mnogi oblici tjelovježbe, a uz to ga većina ljudi smatra i puno ugodnijim načinom provođenja vremena.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Muškarci u prosjeku troše 120 kalorija tijekom vođenja ljubavi dok ih žene potroše oko 90, što je jednako koliko se potroši brzim hodom po uzbrdici, partijom tenisa ili u 15 minuta trčanja. A u trenutku orgazma, tvrde autori studije, muškarci troše jednak broj kalorija ili više nego pri 30 minutnom trčanju po pokretnoj traci.

U istraživanje kanadskih znanstvenika bilo je uključeno 20 heteroseksualnih parova u dobi od 18 do 35 godina, a njihov je zadatak bio da vode ljubav jednom tjedno tijekom mjesec dana. Parovi su trebali upražnjavati svoje uobičajene seksualne aktivnosti te se suzdržati od upotrebe alkohola i lijekova, a naročito lijekova za erektilnu disfunkciju poput Viagre. Uz to, od njih se tražilo da 30 minuta hodaju po pokretnoj traci opremljeni trakama za mjerenje količine energije koju troše tijekom te aktivnosti te da poslije popune upitnik o količini ugode koju im je ta aktivnost pružila.

Znanstvenici su bilježili broj kalorija koji svaki od ispitanika troši te su određivali utrošak energije pomoću MET-a, metaboličke jedinice koja iznosi 3,5 ml kisika po kg tjelesne mase u minuti, što odgovara metabolizmu u mirovanju (utrošak energije od 1 MET-a iznosi približno 1 kcal po kilogramu tjelesne mase na sat).

Rezultati su pokazali da muškarci u prosjeku troše 4,4 kalorije u minuti tijekom seksa za usporedbu s 9,2 kalorije po minuti koliko ih troše hodajući po pokretnoj traci, no u kratkim periodima tijekom seksa muškarci su trošili čak više energije nego što su je trošili na pokretnoj traci.

Što se tiče žena, one troše 3,1 kaloriju po minuti tijekom seksa, a 7,1 po minuti za vrijeme trčanja.

Istraživanjem je zabilježeno u prosjeku 6 MET-a tijekom seksa kod muškaraca te 5,6 MET-a kod žena, što je otprilike jedanko kao igranje tenisa u paru ili hodanje uzbrdo.

U svakom slučaju, takvi rezultati upućuju na to da se seksualnu aktivnost ponekad može smatrati jednako vrijednom prilično intenzivnoj tjelovježbi. Uz to, i žene i muškarci su se u upitnicima izjasnili da su znatno više uživali u seksualnoj aktivnosti nego u 30 minuta trčlanja po pokretnoj traci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:37