IZVANREDNO STANJE

OPASNA EPIDEMIJA ZBOG KOJE SE RAĐAJU DJECA S MINIJATURNIM MOZGOVIMA Bolest koju širi komarac postala je prava pošast po trudnice

 FCM

BRASILIA - U prošloj godini, u Brazilu je zabilježeno čak 3.000 slučajeva mikrocefalije u novorođenčadi - teškog neurološkog poremećaja zbog kojeg bebe imaju abnormalno malene mozgove. Samo godinu dana ranije, nije bilo više od 200 slučajeva. Područja koja su najgore pogođena već su proglasila izvanredno stanje.

Što je uzrok stravičnoj epidemiji mikrocefalije? Ministarstvo zdravlja u studenom je prošle godine okrivilo Zika virus - koji se počeo širiti tom zemljom početkom 2015. godine.

Zika virus prenose komarci, a je prvi put otkriven u Ugandi u 40-im godinama prošlog stoljeća. Nakon što se proširio kroz Afriku i dijelove Azije, došao je i do Južne Amerike. Za sada ne postoji nikakvo cjepivo niti lijek koji bi zaustavio djelovanje virusa.

Bolest u odraslih osoba i djece nije opasna - uglavnom uzrokuje vrućicu i crveni osip, a kod nekih se ni ne pojavljuju simptomi.

No, nakon što su otkrili virus u posteljici djece rođene s mikrocefalijom, liječnici su posumnjali na poveznicu između virusa i tog teškog poremećaja.

Ipak, u prethodnim epidemijama Zika virusa - 2007. godine na otocima Yap u Mikroneziji i 2013. godine u francuskoj Polineziji - nije došlo do porasta broja djece rođene s mikrocefalijom.

Jedna je mogućnost da se u Brazilu radi o novom soju virusa, kod kojeg se razvio i novi, znatno opasniji simptom. No, mnogo je vjerojatnije da poveznica do sada nije otkrivena jer prethodne epidemije nisu zarazile dovoljno veliki broj ljudi.

Zika virus brzo se širi po Južnoj i Srednjoj Americi - do listopada slučajevi su zabilježeni u Kolumbiji, El Salvadoru, Guatemali, Meksiku, Paragvaju, Panami, Surinamu i Venecueli, a od prošlog tjedna pojavio se i u Portoriku.

Iako se čini da najgori simptom pogađa tek mali postotak trudnica, radi se o zabrinjavajućem trendu, jer djeca rođena s mikrocefalijom najčešće umiru vrlo rano, a ona koja i prežive cijeli se život nose s teškim mentalnim invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48