GODINA PANDEMIJE

Od prvog (i zataškanog) slučaja koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei prošla već godina dana

 Str
Podsjećamo, prvi je slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen 25. veljače, a radilo se o mladiću koji se zarazio u Italiji

Čini li se i vama da ova pandemija traje odavno? Već se teško i prisjećamo vremena prije nego što su maske i dezinficijensi postali svakodnevica, kao i priopćenja stožera s brojem novozaraženih koronavirusom.

Činjenica je da je prošla već godina dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa - takozvanog nultog pacijenta koji je navodno zabilježen 17. studenog 2019. Prema onome što je pisao South China Morning Post, riječ o je 55-godišnjem muškarcu iz kineske pokrajine Hubei, odnosno, o slučaju koji je u početku bio zataškan.

image
Liu Fang/Polaris/Profimedia

Kineska je vlada bila osuđivana zbog pokušaja zataškavanja pandemije, kao i zbog vršenja pritiska nad liječnicima koji su pokušali upozoriti kolege o novom virusu nalik virusu SARS-a. Do kraja prosinca već je bilo oko 60 potvrđenih slučajeva. Prema službenim podacima Vlade, prvi je slučaj službeno prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tek 8. prosinca.

image
Str

Oko 55 milijuna ljudi zaraženo je koronavirusom od pojave pandemije, dok je preminulo njih 1 333 683. Oporavilo se više od 38 milijuna ljudi, dok je trenutno oko 15 milijuna aktivnih slučajeva. Podsjećamo, prvi je slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen 25. veljače, a radilo se o mladiću koji se zarazio u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:37