ISTINE I LAŽI O HRANI

Od mlijeka nam se ne spava, a čokolada ne izaziva dobar osjećaj

ZAGREB - O hrani nikad dovoljno teorija i istraživanja. Kažu - čokolada nas usrećuje, riba čini pametnijima, ugljikohidrati smiruju. Mnogo je tu narodne predaje, ali teorija prema kojoj postoji veza hrane i raspoloženja nije bez osnove. Neuroprijenosnici utječu na mozak. Primjerice, visoke razine serotonina povezane su sa srećom, opuštenošću, a niske razine s depresijom i agresijom. Dopamin i norepinefrin su tvari koje se otpuštaju u mozgu kao odgovor na zadovoljstvo.

Neke namirnice, pokazalo se u istraživanjima, imaju blag utjecaj na neuroprijenosnike, no on je ipak minimalan. No, bez obzira na to što govore znanstvenici, većina i dalje smatra da ono što jedemo itekako može utjecati na naše raspoloženje i držimo se “predaje”. Evo nekih činjenica, točnih i pogrešnih, prema izboru L.A. Timesa o toj vezi kojima trenutno barataju znanstvenici.

Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece

Pogrešno

Još 1995. velika se analiza, objavljena u stručnom časopisu Američke medicinske udruge, pozabavila učinkom šećera na ponašanje kod djece. Analizirani su rezultati 16 studija u kojima ni djeca ni odrasli promatrači nisu znali tko je dobio šećer, a tko sladilo. Zaključak je bio iznenađujući - šećer nije imao veze s dječjim ponašanjem.

U biti, činjenica da roditelji očekuju da djeca luduju nakon mnogo slatkiša potiče ovo ponašanje, tvrde psiholozi.

Šećer ublažava bol

Točno (možda)

Bapske priče imaju malo uporište u znanosti. Studije su pokazale da šećer može ublažiti bol kod malih beba. Metaanaliza čiji su rezultati objavljeni prošle godine utvrdila je da pola čajne žlice šećera olakšava cijepljenje kod beba u dobi do 12 mjeseci. Međutim, druge studije pokazuju da taj učinak nema veze sa šećerom, nego s fiziologijom mozga kod male djece. Bilo kakav učinak šećera na odrasle praktički je nedokaziv.

Čokolada izaziva dobre osjećaje

Pogrešno (gotovo)

Osjećate li se dobro kad jedete čokoladu, sve je to u vašoj glavi. Čokolada sadrži brojne tvari koje jačaju raspoloženje, no njihov je učinak malen. Riječ je, zapravo, o kulturološkom fenomenu, a raspoloženje je bolje jednostavno zato što je - ukusna.

Ugljikohidratne grickalice smiruju i usrećuju

Pogrešno

Neki nutricionisti i dalje tvrde da grickalice bogate ugljikohidratima popravljaju raspoloženje jer utječu na razinu serotonina. No, istraživanja su pokazala da, kako biste osjetili serotoninski udar, ne smijete pojesti ništa što sadrži bjelančevine barem 12 sati prije uživanja u ugljikohidratima. Naime, bjelančevine blokiraju djelovanje serotonina na mozak, pa grickalica neće utjecati na raspoloženje.

Kava povisuje razinu energije i mentalnu izvedbu

Točno

Tvrdnju potkrepljuju brojne studije u kojima je konstanta zaključak da kofein pozitivno djeluje na pozornost, raspoloženje i energiju. Iracionalni strah od kofeina okreće neke ljude od kave, a stručnjaci kažu da je on bezazlen jer znamo kada stati s ispijanjem omiljenog napitka - svi znaju da su pretjerali s kavom po drhtavim rukama i svjetlucanju pred očima.

Mlijeko i puretina izazivaju pospanost

Pogrešno

Mnogi smatraju da namirnice bogate aminokiselinom triptofanom imaju umirujući učinak na mozak te da izazivaju pospanost. No, točno je da se, kako bi ušao u mozak, triptofan mora natjecati s mnogim drugim amiokiselinama.

Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu kod depresije

Točno

Dokaza da jedenje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama utječe na depresiju i druge poremećaje raspoloženja mnogo je, pa američki psihijatri onima koji se liječe od depresije čak preporučuju da svaki dan uzimaju omega-3 kao dodatak prehrani. Također, onima koji se bore s depresijom preporučuju tri puta po 200 grama ribe tjedno (lososa, tune, sardina, pastrve), a učinak bi se trebao vidjeti nakon mjesec dana. Jednako tako, jedenje hrane koja koči djelovanje omega-3 masnih kiselina može biti negativno za depresivne. Treba izbjegavati alkohol i namirnice bogate omega-6 masnim kiselinama (ulje kukuruza, soje, hidrogenizirane masnoće).

Kada smo nervozni, trebamo piti vodu

Točno

Jedan od prvih znakova dehidracije je umor, koji ide pod ruku s neraspoloženjem. Zato - pijte vodu. Znanstvenici sa sveučilišta Tufts u SAD-u utvrdili su da čak i blaga dehidracija ima negativan učinak na raspoloženje. Zato ne treba zaboraviti preporuku o pijenju dvije litre vode dnevno, pa i više.

Oko 15 sati nam se drijema zbog ručka

Pogrešno

Ručak često okrivljujemo za letargiju koju osjetimo u poslijepodnevnim satima. No, to je više povezano s našim bioritmom nego s prehranom. Međuobrok oko 15 sati može pomoći da spriječimo pospanost, no treba izbjegavati ugljikohidrate i šećer - najbolje je posegnuiti za jabukom i komadom sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 21:45