OBEĆAVAJUĆA SPOZNAJA

NOVA STUDIJA OTKRILA Vitamin E spriječava oštećenje mozga: ključan za oporavak od moždanog udara

 Ilustracija

Nedavno istraživanje o vitaminu E otkrilo je kako taj vitamin ima važnu funkciju kod Alzheimerove bolesti.

Naime, sada novo provedena studija sugerira kako vitamin E može spriječiti i smanjiti oštećenja mozga nastala uslijed moždanog udara.

Dr. Cameron Rink zajedno sa svojom ekipom (Ohio) došli su do spoznaje, nakon što su proveli niz istraživanja na životinjama, proučavajući utjecaj tocotrienola na krvne žile za vrijeme udara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Tocotrienola je jedna vrsta vitamina E kojeg se može pronaći u palminom ulju. Ono može blokirati proizvodnju kolesterola u jeti i smanjili ukupni kolesterol u krvi.

Istražujući učinke ovog vitamina, znanstvenici su uočili kako se u arterijama povećava promjer i time je dovod kisika veći. Ovim procesom sprječava se oštećenje mozga jer je prokrvljenost veća.

Dr. Rink osmislio je metodu laserom koja mu pomaže da rati rad stanica moždanog tkiva i krvnih žila te promjenama koje se događaju uslijed moždanog udara. Ova tehnika dr. Rinku omogućava i da analizira aktivnost mikro RNA za vrijeme udara. Na taj način omogućuje se analiza dijela DNA koji proizvodi proteine. Zaustavljanjem komunikacije između proteina i drugi stanica, istraživači mogu bolje razumjeti na koji način tocotrienol utječe na gene za vrijeme udara.

Istraživački tim navodi kako su potrebna daljnja rješenja, no vjeruju kako vitamin E ima ključnu funkciju kod osoba oboljelih od moždanog udara. Smatra se da kao što je aspirin preporuka za srčane bolesnike tako bi i vitamin E trebao u budućnosti za pacijente oboljele od srčanog udara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:39