Kada jede izvan obroka, kada jede ne zato što je stvarno gladan već kako bi prokrio frustracije poput straha, tjeskobe, briga, stresa, ljubomore, kada ustaje noću i odlazi u hladnjak da bi jeo - čovjek se pretvara u ovisnika o hrani ili, jednostavnije, postaje emocionalni izjelica..., piše dr. Ignac Kulier u svojoj novoj knjizi “Zbogom debljino” koja je upravo izašla u izdanju VBZ-a.
Ozbiljni problemi
Ovo je treća knjiga poznatoga hrvatskog nutricionista na temu debljine i mršavljenja jer je dosad objavio knjige “Gotovi jelovnici za mršavljenje” i DVD “Nutrifit”.
- Knjiga “Zbogom debljino” pisana je popularno, isključivo je edukativnog karaktera i namijenjena je onima kojima višak kilograma direktno ili indirektno ugrožava zdravlje i normalan život. Služi kao pomoć kod procesa mršavljenja - rekao nam je dr. Kulier. Kulierova knjiga svojevrsna je “Biblija mršavljenja” u kojoj autor otkriva sve o pošasti debljine, toj bolesti 21. stoljeća koja uvelike utječe na nastanak ozbiljnih problema kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes i različite vrsta raka.
Sam svoj majstor
Autor iznosi najnovije znanstvene spoznaje o pretilosti, uključujući i otkrića centara za glad i sitost u mozgu, gena i hormona koji djeluju na unos hrane te aktivnih komponentni koje djeluju destimulativno na apetit. - Znanstveni radovi na temu debljine sustižu jedni druge, a trenutačno je u fazi desetak novih lijekova - ističe Kulier.
- Potpuno suprotno od prosječnog mišljenja, mršavljenje kao spas od debljine nije ni lako niti se može obaviti brzo već je to Sizifov posao koji zahtijeva visoku motiviranost, izdržljivost i predanost. Nije toliki problem skinuti desetak suvišnih kilograma, već je problem novopostignutu težinu trajno zadržati i tu se slomi 95 posto onih koji krenu u taj proces - rekao je Kulier koji smatra da su uobičajene dijete gotovo potpuno neučinkovite jer nude postupak skidanja suvišnih kilograma, ali ne i zadržavanja novonastalog stanja. - Stoga predlažem individualni pristup ‘korak po korak’ uz solidnu edukaciju. Upravo zbog toga u knjizi predlažem optimalno rješenje tj. dijetu 1250 kcal/dnevno za što sam izradio i 100 gotovih jelovnika na DVD-u. Dakle, knjiga i DVD su solidan alat za opciju ‘sam svoj majstor’ - zaključio je Ignac Kulier.
Čak 50 posto žena ovisno je o čokoladi
“Da, ja sam potpuna ovisnica o jednoj vrsti čokolade i moram je jesti nekoliko puta dnevno”, kaže tipična članica neke udruge ovisnika o čokoladi. Takvih je na tisuće u svakoj zemlji i po svemu sudeći njihov se broj stalno povećava. Jedna naša poznata novinarka priznala je svoju ljubav prema čokoladi: “Kad se uzrujam ili me zbog nečega uhvate strah i panika, smirim se čokoladom”.
Srećom, ona dobro kontrolira svoju težinu pa tu nema nekih težih posljedica. I jedna naša sportašica doslovce “uništava” čokoladu. Ona se nervoze pred nastup rješava čokoladom! Procjene neovisnih stručnjaka kažu da je oko 50 posto žena javno ili tajno ovisno o čokoladi!
Važne brojke:
- Najveći broj pretilih 2009. godine bilježio je SAD (30,6 posto), a slijedili su Meksiko (24,2 posto), Velika Britanija (23 posto), Slovačka (22,4 posto) i Grčka (21,9 posto)
- Postoji 250 dijeta , a traju prosječno od 6 do 12 mjeseci
- 90 posto ljudi koji su uspješno smršavjeli ističe samo dva ključna čimbenika: promjenu prehrambenih navika i povećanje tjelesne aktivnosti
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....