STOMATOLOŠKI LIFTING

Ni u 70-oj ne sramim se nasmijati od uha do uha

Implantati mogu trajati puno dulje od pravih zubi ako se provodi kvalitetna higijena i ako se ne puši, a zbog čvrstine zagriza ojačat će cijelu čeljust

Dvadesetak godina imala sam parcijalnu zubnu protezu s kojom uglavnom nisam bila zadovoljna. Ponekad žulja, ponekad se sama skine, komplicirano je održavanje higijene usta...

Zaključila sam da nešto moram promijeniti jer ostatak života želim konačno dobro prožvakati hranu. Danas, poslije nešto više od pola godine, mogu se nasmijati od uha do uha, jer imam lijepe zube ili bolje rečeno osjećam se kao da su mi narasli novi.” Sedamdesetgodišnja Vera više je nego zadovoljna sa svojih deset ugrađenih zubnih implantata koji su joj omogućili da se, kako kaže, ponovno osjeća mladom. Zategnulo joj se lice oko usana, popunili obrazi...

Crveno-bijela estetika

Stomatolog dr. Branko Dolenec, koji se dugo bavi i implantologijom, kaže kako se u stomatologiji sve više traži i estetika, ne samo funkcionalnost. Odnosno, kad treba zamijeniti vlastiti zub traži se zahvat koji će objediniti i maksimalnu funkciju i estetske kriterije. To se ukratko, kaže dr. Dolenec, zove crveno-bijela estetika jer se postiže potpuno prirodni izgled nadograđenog zuba i zubnog mesa. Dapače, nije rijetkost da se i stomatologu dolazi kao primjerice estetskom kirugu s časopisom s kojeg se smiješi neka zvijezda blistavog osmijeha i traži “baš to”.

Naravno, “to” neće uvijek biti moguće, osobito ako je na fotografiji jako mlada osoba a nove zube treba starija. No, moglo bi se reći čuda su ipak moguća zahvaljujući nevjerojatnom napretku implantologije, dijela stomatologije koji se bavi ugrađivanjem implantata, što je zapravo zamjena za korijen vlastitog zuba, a na koji se potom stavlja porculanska krunica u boji preostalih pacijentovih zubi.

Radi se o gotovo idelanoj zamjeni za vlastiti zub jer se kao “nosači” ne koriste susjedni zubi i ne mijenja stabilnost čeljusti tijekom žvakanja hrane.

- Sve je više starijih osoba koje žele da im se ugrade implantati kako ne bi morali nositi zubnu protezu. No, prije nego li se odluči na taj korak stomatolog mora dobro procijeniti je li to moguće kod određenog pacijenta, te je li i koliko oštećena kost čeljusti. Nerijeko se događa da postoje ‘rupe’ na mjestu gdje su nekad bili zubi jer je kost nestala ili je stanjena.

Kada bakterija uništi kost

Naime, kost se obnavlja samo ako se koristi, a u ovom slučaju ‘neaktivnost’ može rezultirati propadanjem kosti. Isto se događa ako primjerice bakterija uništi kost. Ona može nestati ili se prekomjerno stanjiti - objašnjava dr. Dolenec. Još do prije nekoliko godina takve osobe ili one kojima je čeljust primjerice uništena paradentozom nisu bile kandidati za implantate.

No, danas su mogućnosti značajno povećane.

- Osobama kojima nedostaje kosti mora se raditi nadogradnja s vlastitom ili umjetnom kosti kako bi se postigao savršen luk. Dobro je i ako postoji mogućnost mješanja vlastite i umjetne kosti jer se tako kost brže regenerira. Dobiveno tkivo učvršćuje se posebnim mrežicama koje ujedno i oblikuju kost na mjestu propadanja. U tom slučaju ugradnja implantata mora pričekati šest mjeseci do godine dana dok se kost ne oporavi - kaže dr. Dolenec.

Estetski problem

Opisao nam je slučaj mladića kojem je u 16. godini pri padu puknuo zub. Dobio je krunicu, ali u kosti je ostao dio korijena koji je izazivao brojne upale tkiva što je pak dovelo do propadanja kosti čeljusti. Kako je bila riječ o prednjem gornjem zubu, sada 25-godišnjak, imao je ozbiljan zdravstveni ali i estetski problem. Nakon što mu je uz pomoć vlastitog tkiva, dobivenog vađenjem umnjaka, i sintetske kosti napravljena reparacija mladiću je ugrađen implantat koji se savršeno uklapa i sad se zapravo ne vidi razlika između dva gornja prednja zuba čak i kad se nasmije pa mu se otkrije zubno meso.

Dodaje da se prilikom ugradnje implantata treba voditi briga o optimalnoj funkciji zuba, što znači da opterećenje prilikom žvakanja mora biti podjednako, odnosno identično, kao kad je pacijent imao svoje zdrave zube. O tome gdje se i koliko prenosi pritisak u čeljusti ovisi i broj ugrađenih implantata.

Mnoge zanima koliko traju ovi “treći” zubi, a stomatolozi naglašavaju da trajnost može biti i puno duža od naših vlastitih ako se provodi kvalitetna higijena čeljusti i ako se ne puši. Dapače, implantati će zbog čvrstine zagriza ojačati cijelu čeljust, uključujući i zglobove kao i mišiće lica.

Napokon blistav osmijeh

U svakom slučaju estetska stomatologija je stvarnost, ali kako kaže dr. Dolenec, da bi se postigao estetski i funkcionalni maksimum nužna je maksimalna priprema koja će osigurati lijepe i stabilne nove zube kao i blistav osmijeh.

Što je implantat?

- implantati se ugrađuju u čeljust na mjesto gdje je ranije bio zubni korijen, a rade se od titana

- imaju oblik cilindra, a mogu biti promjera od 4 do 6 milimetara i dužine od 8 do 16 milimetara

- osteintegracijom stanice kosti srastu s implantatom

- augmentacija kosti postupak je nadoknađivanja nedostatne čeljusne kosti uz pomoć vlastitog tkiva i sintetske kosti

- osteointegracija za gornju čeljust traje od 5 do 6 mjeseci, a za donju od 3 do 6 mjeseci

- implantacija se provodi u lokalnoj anesteziji, a traje ovisno o količini implantata koji se ugrađuju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:40