BRŽI I JEFTINIJI

NEUGODNI BRIS USKORO PROŠLOST? Test otkrivanja karcinoma vrata maternice iz urina

Jednostavni urinski test otkrivanja virusa koji uzrokuje karcinom vrata maternice manje je invazivan i prihvatljiva je alternativa sadašnjem uzimanju brisa za razmaz, objavili su znanstvenici u utorak.

U istraživanju koje je uspoređivalo preciznost dijagnoze testa iz urina u odnosu na bris znanstvenici iz Britanije i Španjolske utvrdili su da su rezultati urinskog testa dobri i da bi test na ljudski papiloma virus (HPV) iz urina mogao povećati broja žena koje su obuhvaćene programima ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

"Otkrivanje HPV-a u urinu je neinvazivno, pristupačno i prihvatljivo za žene a test s tim kvalitetama mogao bi znatno povećati broj žena kojima je prihvatljiv", napisali su znanstvenici u utorak u on-line izdanju časopisa British Medical Journal.

Analizu koja je obradila rezultate 14 istraživanja s ukupno 1.443 seksualno aktivne žene provela je Neha Pathak s ženskog istraživačkog instituta na londonskom sveučilištu Queen Mary.

U usporedbi s brisevima, HPV je u urinu otkriven u 87 posto slučajeva dok je u 94 posto slučajeva točno utvrđeno da nema infekcije HPV-om.

Test iz urina za posebno rizične sojeve HPV-a, koji izazivaju većinu slučajeva raka vrata maternice, potvrdio je postojanje virusa u 73 posto slučajeva u odnosu na rezultate brisa a točno je utvrdio da virusa nema u 98 posto slučajeva.

Infekcija HPV-om jedna je od najčešće spolno prenošenih infekcija s do 80 posto seksualno aktivnih žena koje ga u nekom trenutku u životu dobiju.

Rak vrata maternice odnio je živote oko 266.000 žena u 2012. većinom u siromašnijim zemljama, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:34