NEVIĐENA POMAMA

Nestašica Ozempica u Sloveniji: ‘Problemi će se javljati do kraja godine‘

Ilustracija

 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia/Dr P. Marazzi/sciencephoto/profimedia
Ističu kako Ozempic i drugi lijekovi sa semaglutidom nisu odobreni za estetsko mršavljenje

Problemi u opskrbi lijekom za dijabetes Ozempicom pojavili su se i u Sloveniji. Liječnici i farmaceuti savjetuju da se lijek ne kupuje preko interneta te upozoravaju kako nije namijenjen za estetsko mršavljenje, piše RTV.

Upotreba Ozempica postala je popularna zbog njegovog učinka na smanjenje tjelesne težine, no zbog prevelike potražnje proizvođač ne uspijeva zadovoljiti sve svjetske potrebe za lijekom. Zbog toga povremeno dolazi do problema u opskrbi za koje se očekuje da će se nastaviti do kraja ove godine, a možda i dulje prema priopćenju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (JAZMP) i Ljekarničke komore Slovenije (LZS) .

Liječnici su tako dobili upozorenje da lijek propisuju samo za odobrene indikacije, odnosno liječenje dijabetesa tipa 2. Nadalje im je rečeno da lijek ne daju novim pacijentima dok se opskrba ne poboljša. S obzirom na to da je djelatna tvar semaglutid dostupna i u obliku tableta, također je moguće prebaciti se s injekcija na tablete.

Pacijente koji se liječe Ozempicom upozoravaju da će ga možda morati duže čekati u svojoj ljekarni, a ako nije dostupan preporučuju razgovor s liječnikom koji potencijalno može propisati neki drugi lijek. Ističu i kako Ozempic i drugi lijekovi sa semaglutidom nisu odobreni za estetsko mršavljenje, odnosno kod pacijenata kod kojih nije dijagnosticirana pretilost ili prekomjerna tjelesna težina.

Navedeni lijekovi mogu se sigurno koristiti samo ako su nabavljeni iz legalnih izvora (ljekarne) te ako su propisani od strane liječnika i ako se liječenje odvija pod liječničkim nadzorom. Ozempic je na tržištu relativno kratko zbog čega nadzorna tijela pomno prate njegovu sigurnost.

Do sad su poznate nuspojave poput probavnih smetnji, proljeva i povraćanja, mučnina, vrtoglavica, komplikacija dijabetičke retinopatije, a povremeno i akutni pankreatitis.

Iz JAZMP-a i LZS-a izričito su savjetovali da se lijekovi ne kupuju preko interneta jer postoji mnogo krivotvorina te je moguće da lijek ne sadrži djelatnu tvar, da je doza pogrešna ili da sadrži nepoznate i zamjenske sastojke. Sve navedeno može dovesti do ozbiljnog pogoršanja zdravlja.

Što Ozempic radi?

Ozempic sadrži aktivni sastojak semaglutid koji pomaže tijelu smanjiti razinu šećera u krvi te pomaže u sprječavanju bolesti srca. Namijenjen je i odobren za dijabetičare, no osim utjecaja na šećer djelatna tvar također utječe na smanjenje apetita. Sličan lijek odobren je i za regulaciju tjelesne težine, no u drugačijim dozama i s drugačijim imenom.

Ozempic ima odobrenje za stavljanje na tržište u svim zemljama članicama Europske unije, pa tako i Sloveniji, no u većini zemalja zbog nestašice se još uvijek ne koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:37