PREKOVREMENI RAD

NE SKIDATE SE S FACEBOOKA?Opsesivno korištenje interneta ima velike posljedice na život

Poslodavci ne bi trebali ustrajati na prekomjernom radu jer i uspješni zaposlenici trpe

Ljudi često koriste Internet kako bi se nosili s prekomjernim radom. Istraživačice Cristina Quinones-Garcia i Nada Korac-Kakabadse u svome istraživanju ispitale su 516 osoba u dobi između 18 i 65 godina (prosječna dob 42 godine) i oni zaposleni i nezaposleni, odgovarali su na pitanja vezana uz prinudno korištenje interneta, emocionalnu stabilnost, pretjerani rad, kompulzivan posao te zadovoljstvo životom.

Više od 60 posto sudionika je izjavilo kako kompulzivno koristi Internet (bez ukupne razlike među spolovima).

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Rad je izrazito čvrsto povezan s prisilnom uporabom interneta čak i kada je osoba emocionalno stabilna, što upućuje na to da određene navike mogu nadvladati ličnost.

Dok nezaposleni pojedinci provode više vremena na internetu, oni nisu pokazali višu razinu kompulzivnog korištenja u odnosu na zaposlene. Traženje ljubavi i pažnje preko interneta aktivnost je kojom su se zaposleni najviše prilikom korištenja interneta. Kompulzivno korištenje interneta ima velike posljedice na život, upozoravaju istraživačice.

Napominju kako poslodavci ne bi trebali ustrajati na prekomjernom radu jer iako ponekad uspješni zaposlenici kad-tad pokazat će neke simptome izazvane prekomjernim radom i kompulzivnim korištenjem interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:34