SPASONOSNI IMUNITET

NAŠE STANICE SVAKODNEVNO VODE BORBU S RAKOM! Šokantni rezultati istraživanja

Stanice imuniteta svakodnevno prolaze spontane promjene koje bi mogle voditi razvoju raka da nije budnog nadzora našeg obrambenog sustava.

Do ovog, pomalo zastrašujućeg zaključka došli su znanstvenici u Melbourneu, u Australiji.

Tim sa Instituta Walter and Eliza Hall otkrio je kako je imunitet odgovoran za eliminaciju potencijalno kanceroznih B stanica (limfocita B) u njihovim ranim fazama, prije no što se pretvore u limfome B stanica, bolest poznatu i kao non-Hodgkinov limfom. Rezultati studije objavljeni su u Nature Medicine.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr





S obzirom na to koliko se često ove promjene na stanicama događaju, non-Hodgkin je u stvari iznimno rijedak, kažu znanstvenici. Njihovo otkriće moglo bi voditi razvoju ranog testa koji bi otkrivao osobe s velikim rizikom od ovog limfoma, omogućavajući proaktvniu terapiju koja će spriječiti širenje bolesti.

- U većini slučajeva prvi znak da nešto nije u redu je nalaz tumora, što je teško liječiti. - kaže jedan od voditelja istraživanja, prof. dr. David Tarlinton - No, sada kada znamo da naš imunitet uništava stanice limfoma, možemo to koristiti protiv njega. Već postoje lijekovi koji mogu ukloniti te nenormalne, pokvarene stanice kod rizičnih pacijenata. Dakle, kada razvijemo test ova bi terapija mogla odmah ući u kliničku primjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:33