KVALITETA HRANE

NA ŠTO TREBA PAZITI PRI KUPNJI I ČUVANJU HRANE Kako prepoznati kad vam trgovci uvaljuju staru robu i koliko dugo smijete u hladnjaku čuvati hranu

 Getty Images
Pazite na svježinu i izgled namirnica koje birate, ali i na vrijeme koje provedu u vrećicama na putu od trgovine do hladnjaka
Pazite na svježinu i izgled namirnica koje birate, ali i na vrijeme koje provedu u vrećicama na putu od trgovine do hladnjaka

Bakterije Salmonella i Escherichia coli u mesu, meso kojem je istekao rok valjanosti, pesticidi u voću i povrću...

Svi ti događaji vezani uz zdravstveno neispravne prehrambene proizvode na tržištu proteklih tjedana potaknuli su brojna pitanja povezana s kvalitetom hrane, poput toga znamo li pravilno postupati s hranom kad je kupimo i znamo li uopće prepoznati svježe namirnice? Hrvatska agencija za hranu nedavno je objavila savjete o tome kako možemo prepoznati je li namirnica koju kupujemo svježa, stara ili pokvarena.

* Piletina: kad je svježa ružičaste je boje i bez sluzavih nakupina. Ona koja nije svježa ili je pokvarena može poprimiti sivu nijansu, a mogu se pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege, javlja se i kiseo miris ili miris sličan amonijaku, a površina mesa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 21:56