VELIKA OPASNOST

MUČNINA, NESVJESTICA, ČAK I SMRT! Farmaceuti upozoravaju: alkohol i lijekovi ne idu zajedno

 Neja Markičević/CROPIX

Hrvatsko farmaceutsko društvo u srijedu je apeliralo na građane da odgovorno uživaju u blagdanskim danima izbjegavajući potencijalno opasnu kombinaciju alkohola i lijekova.

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka, stoga se sve koji uzimaju lijekove na recept, bezreceptne lijekove ili biljne pripravke poziva da se na vrijeme informiraju o mogućim neželjenim interakcijama, navodi se u priopćenju farmaceutskog društva uoči predstojećih blagdana.

Riječ je o nizu nepredviđenih rizika, a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja. Alkohol može promijeniti učinak lijeka, utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, neki pak lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Već i kod umjerenog unosa alkohola mogu jače biti izraženi neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni, prouzročiti pogoršanje bolesti pa čak i smrt, upozoravaju farmaceuti. "Upozorenja o opasnostima ne treba nikako zanemarivati jer je opasnost stvarna! Miješanje može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremetnji i otežanog disanja", navode u priopćenju.

To, napominju, vrijedi i za bezreceptne i biljne lijekove, za koje se teško može pretpostaviti da bi mogli tako reagirati s alkoholom.

Primjerice, analgetik ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati neželjene reakcije. Popularni lijekovi za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog rinitisa i kašlja, kao i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane ili gospine trave mogu imati značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju.

Stoga i takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola, poručuju farmaceuti te pozivaju na odgovorno uživanje u zdravicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:46