NAJTEŽA ODLUKA

'MOLIM VAS, PUSTITE MOJU KĆER DA UMRE' Samo 14 dana nakon što je majka ovo napisala, Nancy je bila mrtva

Odluka koja će promijeniti povijest jednu je majku zauvijek obilježila: hoće li si ikada moći oprostiti što je tražila smrt svoje kćeri...

Njezina kćer Nancy Fitzmaurice bila je od rođenja nepokretna i teško bolesna, rodila se slijepa, nije mogla hodati niti govoriti, jesti ni piti bez pomoći drugih. Bolovala je od meningitisa, imala sepsu i tekućinu u mozgu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Liječnici su rekli da će biti čudo ako Nancy doživi četvrtu godinu...

Rutinska operacija uklanjanja bubrežnih kamenaca kojoj je podvrgnuta u 12-oj godini života, za Nancy je značila novu infekciju kao i činjenicu da će ostatak života provesti u neopisivoj boli.

Njena majka Charlotte napisala je pismo, zahtjev i molbu sudu i bolnici, da puste njenu kćer da umre. 'Moja kćer više nije moja kćer. Njene oči ostale bez ikakvog znaka života, u njima vidim samo strah i želju da bude negdje na miru... Ona je samo ljuska.

Danas vam se obraćam s molbom da ju pustite da umre. Mislim da je patila previše. Ovo pišem ja, njena majka, i ovo će mi slomiti srce. Ali moram to napisati.

Nikada si neću oprostiti.'

Napisala je u poresnom pismu Charlotte Fitzmaurice

Sudac je odlučio da je majka u pravu, i odobrio njenu molbu bolnici.

Nancy je umrla nakon 14 dana.

Ova presuda je povijesni presedan, to je prva presuda u Velikoj Britaniji koja je dijete odobrila smrt djeteta koje može samostalno disati i ne boluje od neizlječive bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:16