VELIKO OTKRIĆE

MOBITELI I TABLETI MIJENJAJU MOZAK! Znanstvenici po prvi puta dokazali fizičke promjene na mozgu

Moderan život danas znači suživot sa mnogim uređajima kao što su mobitel, laptop, tableti i sl. Takav život zahtjeva multifunkcionalnost mozga no koliko takav način život zapravo šteti ljudima znanstvenici su uspjeli istražiti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je provedenu Sackler Centru u Velikoj Britaniji. Znanstvenici Kep Kee Loh i Ryota Kanai utvrdili su da u usporedbi s ljudima koji povremeno koriste samo jedan medijski uređaj za razliku od onih koji koriste nekoliko uređaja imaju manju gustoću sive tvari u prednjem korteksu odnosno dijelu mozga koji je uključen u kognitivni i emocionalni proces.

Za istraživanje koristili su se magnetskom rezonancom mozga kod 75 odraslih osoba koje koriste uređaje kao što su mobitel, laptop, tablet i sl.

FOTO: University of Sussex

Sudionici u istraživanju su prošli procjenu tzv. istraživanja koje psiholozi nazivaju BIG 5 tj procjene osobina ličnosti kao što su ekstrovertnost, ugodnost, otvorenost, savjesnost te neuroticizam. Kada su znanstvenici usporedili podatke od fMRI otkriveno je kako osobe koje se koriste s više uređaja imaju manju količinu sive tvari..

Istraživači napominju kako su i u nekim prošlim istraživanjima otkriveni podaci da visoka razina korištenja uređaja ima veliku povezanost sa depresijom, tjeskobom te slabom pažnjom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici upozoravaju na moguće promjene i probleme koje bi se mogli događati osobama koje koriste različite medijske uređaje, no isto tako upozoravaju da su ovakva istraživanja na početku, te da je potrebno vrijeme kako bi se zaista utvrdila opasnost.

No ipak preporuka svima glasi: pokušajte se odmarati, odlaziti na spavanje, jedite i i slično bez uređaja kao što su mobitel, laptop, tablet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:02