ZAGREB - Čokoladna jaja i zečevi dobri su za srce, ali samo ako ih jedete u umjerenim količinama, kažu znanstvenici.
Uskrsna slastica
Otkako se šezdesetih godina prošlog stoljeća prodaja čokoladnih jaja, zečeva i pilića raširila diljem svijeta, čokolada je postala najpoznatiji konzumeristički simbol Uskrsa. Samo u SAD-u tijekom Uskrsa proda se 90 milijuna čokoladnih zečeva, dok se na američkom i britanskom tržištu za najveći kršćanski blagdan proda čokolade u vrijednosti od 2,1 milijardu dolara.
Osim što se odlikuje izvanrednim okusima te u našem mozgu izaziva osjećaj ugode, čokolada, posebice crna, je i zdrava: smanjuje tlak, poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara.
Tako je jedna američka studija sa 44.000 ispitanika pokazala da su ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno izloženi 22 posto manjem riziku od moždanog udara nego oni koji uopće ne konzumiraju “kraljicu slatkiša”. Također, istraživanje njemačkih znanstvenika, objavljeno u European Heart Journalu, otkrilo je da su ljudi koji jedu u prosjeku 7,5 grama čokolade na dan izloženi 39 posto manjem riziku od infarkta i moždanog udara nego oni koji dnevno konzumiraju 1,7 grama čokolade.
Blagotvorni učinak
Nadalje, studijom iz 2008. utvrđeno je da dnevna konzumacija 6,7 grama čokolade u krvi smanjuje razinu proteina povezanih s upalnim procesima. Blagotvorni učinak čokolade na zdravlje pripisuje se polifenolima. Što čokolada sadrži više kakaa, ona je i zdravija. No, s konzumacijom ne treba pretjerivati jer ima puno kalorija.
- Male količine čokolade mogu prevenirati srčane bolesti, ali samo ako nadomjeste visokokaloričnu hranu - upozorio je dr. Brian Buijsse s Njemačkog instituta za prehranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....