SPAS ZA INTERSEKSUALCE

MEDICINSKO ČUDO Znanstvenici uzgojili umjetni penis: 'Pokusi na zečevima bili su vrlo ohrabrujući'

 Neja Markicevic / CROPIX

WINSTON-SALEM U prosjeku se jedno od 2.000 djece rodi s interseksualnom karakteristikom, genetskim poremećajem kod kojeg spolni organi djeteta nisu dobro formirani ili mogu imati obilježja oba spola. Dječaci rođeni s ovim poremećajem prolaze kroz operacije promjene spola zbog nemogućnosti rekonstruiranja penisa putem rekonstruktivne kirurgije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Takve operacije stvaraju ogromne probleme muškarcima koji odrastaju zarobljeni u ženskom tijelu. Iz tog je razloga Anthony Atala, profesor pedijatrijske urološke kirurgije, 1992. godine započeo s istraživanjima koja su ga dovela do tehnologije laboratorijskog uzgajanja penisa.

Takve bi penise, stručnjaci s Wake Forest instituta za regenerativnu medicinu, uskoro trebali početi testirati na prvim pacijentima. Profesor Atala, direktor instituta, nadgledao je uspješnu 'proizvodnju' i transplantaciju takvih penisa na zečevima.

'Pokusi na zečevima bili su vrlo ohrabrujući, ali da bismo dobili dozvolu za testiranja na ljudima, prvo moramo prikupiti sve podatke, pokazati da materijali koje koristimo nisu toksični te moramo u detalje specificirati proizvodni proces umjetnih penisa', objašnjava Atala.

Penise će uzgajati koristeći stanice pacijenta kako bi izbjegli rizik reakcije odbacivanja nakon transplantacije. No, za cijeli proces neophodan je donirani penis koji se polako otapa u blagom deterdžentu kako bi se 'isprale' sve stanice donora.

Nakon dva tjedna, od doniranog penisa preostaje samo kolagenski 'kostur' koji se potom 'zasadi' stanicama iz pacijentovog penisa. Pošto metoda koristi specifične stanice iz pacijentovog penisa, neće se moći koristiti kod operacije promjene spola žena u muškarce, piše The Guardian.

'Naš je cilj pomoći pacijentima koji su rođeni s genitalnim poremećajima te onima s ozljedama', kaže Atala. Zanimljivo je da njegov rad financira američka vojska koja na ovaj način želi pomoći vojnicima ranjenima u području genitalija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Prva testiranja laboratorijski uzgojenih penisa očekuju se za par godina, ukoliko proces rekonstrukcije zadovolji stroge kriterije američke Uprave za hranu i lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:36