HALLUX VALGUS

Mala deformacija za velike probleme: Kad cipele ‘bole’

Časopisi koji se bave poznatima stalno objavljuju fotografije kvrgavih stopala zvijezda

Što bi žene učinile ne bi li postale modne ikone, pa makar i u svom mikrokozmosu, teško bi se moglo nabrojati u kratkom vremenu. No, među svim tim modnim ekshibicijama od kojih ne prezaju ostaje jedna vječna ljubav - cipele.

Bez cipela, bez problema

Crne, smeđe, zelene, gležnjače, salonke, tenisice... Svašta imaju na policama, ali na pijedestalu ipak ostaju one s visokim potpeticama. Što vrtoglavija to bolja - bolovima u nogama usprkos. Nema neke svečanije zgode, primanja ili vjenčanja na kojem štikle ne bi bile dio nepisanog dress codea, što i nije problem ako sve ostane na povremenim nebeskim visinama s kojih se gleda svijet. Ipak, one uporne, kojima su visoke potpetice svakodnevica čak i za odlazak na tržnicu, ubrzo bi mogle imati problema s tzv. valgusom ili, medicinskim riječnikom rečeno, hallux valgusom, u narodu poznatijem kao čukljevima, odnosno bolnom koštanom izraslinom nastalom zbog deformiranja palčanih kosti. Časopisi koji se bave poznatima objavili su brojne fotografije kvrgavih stopala, od onih Tilde Swinton ili Iman do stopala Victorije Beckham kao posljedicu života na visokoj peti.

- Radi se o deformaciji stopala, odnosno iskrivljenju palca u stranu, zbog čega se stvara bolna kvržica na unutarnjoj strani korijena palca - kaže dr. Hrvoje Klobučar, ortoped u specijalnoj ortopedskoj bolnici Akromion. Ističe da deformacija nastaje kad se palac počinje primicati ostalim prstima i tako narušava arhitektoniku stopala. - Čovjek koji nikad u životu nije obuo cipelu teško može imati deformaciju palca, dok će oni koji nose usku obuću što stišće prednji dio stopala i još se popnu na visoku petu, a pritom imaju i genetsku sklonost, imati velikih problema s valgusom. Istina, valgus može nastati i zbog artroze tzv. metatarzalne kosti na koju se nastavlja palac, ali tada je riječ o starijim osobama ili onima koji, imaju neke druge bolesti kosti - dodaje dr. Klobučar.

Stabilnost stopala osiguravaju tri uporišne točke: jedna na peti i dvije na prednjoj strani stopala - jedna ispod palca i druga ispod malog prsta. Povišenjem peta na cipelama povećava se opterećenje prednjeg dijela stopala, osobito ako se dulje stoji na nogama ili hoda, a uz to se ima i pokoji kilogram viška. - Urušavanjem uzdužnog dijela stopala dolazi do širenja njegova prednjeg dijela poput lepeze, prsti se u uskoj cipeli ne mogu dobro pomicati, približavaju se i deformiraju - objašnjava dr. Klobučar zašto nastaje valgus. Zbog toga slabe i mišići u stopalima, kao i vezivno tkivo, pa se iskrivljuje palac i formiraju bolne izrasline. No, ovaj je problem, potpuno logično, češći kod žena negoli kod muškaraca jer ipak su one vladarice visokih potpetica.

Početne promjene mogu se pokušati zaustaviti primjerenijom obućom koja ne stišće stopalo, ima nižu petu i dovoljno je gipka da stimulira aktivnost mišića stopala. Međutim, kad nastanu velike promjene, može ih se ukloniti isključivo operacijom. Tako se korigira položaj palca i uklanja bolna izbočina te izbalansiraju meka tkiva stopala. Zglob palca tako ponovo postaje gibljiv bez bolne izbočine.

Dva, tri tjedna mirovanja

Vrste operacija kojima se radi takva korekcija je velik, a koja će se od stotinjak metoda primijeniti, ovisi o stupnju deformacije, dobi pacijenta i stanju bazalnog zgloba. Kad deformacija nije prvelika, izvodi se manje invanzivna operacija, i to tako da se kost presijeca kroz mali otvor na koži, a tijek operacije prati se na monitoru. Potom se kosti fiksiraju u novom položaju uz pomoć vijaka, i to sve češće respotivnih, što znači da njihovo uklanjanje nije potrebno jer se razgrade tijekom nekoliko mjeseci. Kod većih deformacija mora se otvarati stopalo.

Važno je reći da nakon ovog zahvata pacijenti moraju biti vrlo disciplinirani, odnosno ne smiju prerano opteretiti stopalo. - Za oko dva do tri tjedna može se početi hodati, ali puno opterećenje moguće je tek mjesec dana nakon operacije - kaže dr. Klobučar. Sve to vrijeme noga mora biti u posebnoj cipeli kako bi se kosti prepozicionirale i sve sraslo onakako kako je liječnik predvidio. Dr. Klobučar ističe da o valgusu treba razmišljati pri svakoj kupnji cipela jer će se samo tako izbjeći veće nevolje sa stopalom.

Idealna visina potpetice

- od 3 do najviše 5 centimetra je idealna potpetica.

- dvostruko je veće operećenje pete od opterećenja prednjeg dijela stopala kod ravnih cipela .

- kod pete do 3 centimetra opterećenje je podjednako, a sve iznad toga znatno povećava opterećenje prednjeg dijela stopala, što može stvoriti bolni valgus palca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:27