JEFTINO I UČINKOVITO

KUBA OTKRILA CJEPIVO PROTIV RAKA PLUĆA Želi ga i Amerika, testiranje će obaviti zajednički tim

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

Iako su ljuti neprijatelji još od hladnog rata, Kuba planira podijeliti revolucionarno medicinsko otkriće sa SAD-om kako bi zajedno spasili brojne živote.

Naime, Kuba je 2011. otkrila prvo na svijetu cjepivo protiv raka pluća, Cimavax, nakon što je kubanski centar za molekularnu imunologiju na njemu radio 25 godina.

Jeftino cjepivo, koje tamošnju vladu po injekciji košta oko jedan dolar, ubrizgava se ljudima kojima je već dijagnosticiran rak pluća kako bi se spriječilo širenje karcinoma na ostale dijelove tijela.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) klinička testiranja započet će uskoro, kao dio sporazuma između dvije zemlje.

Cjepivo, koje je potpuno besplatno za kubanske pacijente oboljele od raka pluća, se pokazalo kao vrlo malo toksično za organizam. Testiranje je pokazalo da su pacijenti koji su primili cjepivo živjeli dulje u prosjeku četiri do šest mjeseci od onih koji nisu.

U prosincu su Sjedinjene Države objavile kako će obnoviti odnose s Kubom nakon 55 godina 'hladnog ratovanja' i zabrane trgovanja koje je Kubu koštalo više od 100 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:30