Svašta ljudi preporučuju kao najbolje rješenje za otklanjanje mamurluka, od bogatog engleskog doručka do Coca-Cole, piše Independent. No, građani Bogote, glavnog grada Kolumbije, kunu se u jednu jedinu stvar: juhu imena 'caldo de costilla'.
Juha je jednostavna - sastoji se od junećih rebarca, krumpira, luka i korijandra te možda malo kukuruza šećerca - a lokalno stanovništvo se kune u njezinu mogućnost liječenja mamurluka.
'Vraća vas iz mrtvih', jedan je od građana Bogote rekao za Munchies. 'To nije neka velika tajna. Velike porcije, dobro meso i brzo posluživanje', rekla je vlasnica štale Maria Alicia Rubiana.
Jedna zdjela ove čudotvorne juhe košta otprilike 14 kuna i naširoko je poznata među partijanerima glavnog grada Kolumbije.
Kao dodatak juhi najčešće se poslužuje sok od limete, a neki vole na juhu staviti i sjeckani luk te umak ají, lokalni specijalitet iz zemalja oko Anda.
Nakon konzumacije juhe, oni željni olakšanja najčešće popiju slabu kavu s puno šećera.
Lokalno stanovništvo kaže da masnoća iz juhe rehidrira masne stanice u organizmu brže od bilo čega drugog te da oživljava i pomlađuje nepce.
Diljem Južne Amerike stanovnici općenito preferiraju mamurluk rješavati uz hranu u tekućem obliku. U Peruu je to leche de tigre, liker koji se pravi od ostataka cevichea dok se u Brazilu jede juha od škampa i kokosovog mlijeka.
Caldo de costilla se uobičajeno pravi tako što se rebarca prvo sporo skuhaju u vodi s mladim lukom, soli, krumpirom i češnjakom do raspadanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....