JE LI VELIČINA VAŽNA

JE LI ORALNI SEKS OPASAN? KAKO ODGODITI EJAKULACIJU? Ovo je 10 najčešćih pitanja o seksu

Kako prepoznati lažni orgazam, je li važna veličina i kako do bolje potencije...?

Jedna od najgorih gluposti koju možete pročitati u bračnim priručnicima jest da muškarac i žena po svaku cijenu moraju težiti istodobnom ostvarenju orgazma

1. Kako prepoznati lažni orgazam?

Po širokom osmijehu!

Ako doživite da vam partnerica uz široki smiješak počne objašnjavati kako je stvar krasno protekla, ne vjerujte joj! Orgazam se kod žena može prepoznati jednako kao i ejakulacija u muškarca, jer za vrijeme orgazma i žena i muškarac imaju izmučeno lice, naprosto zato što oboje doživljavaju veliku uzbuđenost.

Žena u orgazmu dapače nalikuje na ženu u trudovima i u tome se trenutku broj udisaja povećava na 40 u minuti, a srce za vrijeme orgazma otkucava 140 do 180 puta u minuti, nasuprot redovitih 60 do 80 otkucaja.

2. Je li alkohol prijatelj ili neprijatelj seksa?

Čašica pomaže, jedna previše uništava!

William Shakespeare je to već davno objasnio: "Mala količina divno potiče, a velika upropaštava". Potpuno je u pravu.

3. Kako odgoditi ejakulaciju?

Treba znati, ali i htjeti!

Jedna od najgorih gluposti koju možete pročitati u bračnim priručnicima jest da muškarac i žena po svaku cijenu moraju težiti istodobnom ostvarenju orgazma.

Drugim riječima, morali biste biti hladnokrvni promatrač jedne prirodne pojave koja je sasvim spontana. Gotovo i nema muškarca koji ne bi mogao kontrolirati i odgoditi ejakulaciju do te mjere da uspije zadovoljiti ženu, ali za to treba imati volje. Prerana ejakulacija može biti i fiziološka pojava (kod seksa nakon dugotrajnog suzdržavanja ili ako je muškarac jako uzbuđen.

No, taj poremećaj obično iščezava čim uzbuđenost prođe i spolni se odnosi normaliziraju. Preuranjena ejakulacija može nastati i u neprikladnim uvjetima za snošaj, te kao posljedica pokušaja sprečavanja zanošenja prekinutim snošajem. Uzrok preuranjene ejakulacije ipak je najčešće strah koji može potjecati od prijašnjih neuspjeha u spolnom životu. Kod muškarca s redovitim preuranjenim ejakulacijama obično postoje nesigurnost, nedruštvenost, bezobzirnost, silovitost (agresivnost) i drugi poremećaji osobnosti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

4. Je li važna veličina?

Nije, žene se prilagode!

Stotine tisuća muškaraca pate, a mnogi provode tisuće sati kod psihologa, seksologa i psihijatra, koji ih nastoje podučiti kako se treba saživjeti sa svojim "nedostatkom", premda ta nevolja stvarno ne postoji. Veličina muškog uda uopće nema utjecaja na mogućnost zadovoljenja žene, jer se i vrlo mali penis za vrijeme erekcije znatno poveća.

Osim toga, žene imaju veliku sposobnost prilagodbe, pa je rodnica u nestimuliranome stanju više potencijalni nego stvarni prostor. Klinički promatrano rodnica je "izrazito rastezljiv organ", pa se može toliko povećati da bez oštećenja propusti čak i glavu novorođenčeta. Za vrijeme, pak, spolnog uzbuđenja i napetosti žena nema svjesne kontrole nad širenjem rodnice, koja se povećava baš koliko je potrebno da postane sukladna veličini muškog uda i nimalo više.

5. Kad je seks opasan za zdravlje?

Pametni znaju što je “smrt u sedlu”!

Nekoć se mnogo raspravljalo o spolnim odnosima kao uzroku srčanog infarkta. Šaljivci su čak osmislili termin “smrt u sedlu”. Pojedini su stručnjaci pritom tvrdili kako spolno uzbuđenje i tjelesni napor kod seksa imaju učinke jednake psihičkom i fizičkom udaru (stresu).

Danas su spolni odnosi oslobođeni krivnje da uzrokuju stezanje (kontrakcije) vjenčanih (koronarnih) arterija u srcu. No, istraživanja ipak nalažu oprez kod ljudi koji su doživjeli srčani infarkt. Znanstvenici sa Sveučilišta u Dallasu pokazali su kako spolni odnos može prouzročiti potpuno nepravilno ubrzanje srčanih otkucaja (tahikardija).

Kod 21 muškarca i tri žene provjeravali su srčani rad za vrijeme ljubavnog odnosa mjesec dana nakon srčanog infarkta. Kod polovice ispitanika zapazili su nestabilnost, a kod petero se razvila aritmija. Činjenica je pak da je to ljubavno uzbuđenje došlo 30 dana nakon srčanog infarkta, odnosno da su ispitanici još bili pod svježom psihičkom traumom. No, istraživanje ipak upućuje na nužnost opreza kod seksa tijekom stanovitog vremena poslije srčanog infarkta ili kirurškog zahvata (koronarnog bypassa).

Zanimljiv je u tom slučaju bio i slučaj ispitanika koji je imao ljubavni odnos sa suprugom, ali i s prijateljicom. Za vrijeme seksa sa suprugom srčani rad ubrzao se na 92 otkucaja u minuti, ali je zato u krevetu s ljubavnicom sezao i do 150 otkucaja! Zabranjeno voće nije, dakle, najslađe. Ono može biti i pogubno za zdravlje!

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

6. Je li život nastao zahvaljujući seksu?

Iščezli su oni koje seks nije zanimao!

Stručnjaci računaju da se život na Zemlji pojavio prije četiri milijarde godina i u vodi su nastale prve molekule dezoksiribonukleinskih kiselina (DNK) koje su izmjenjivale tvari s okolicom i izrađivale vlastite kopije iz okolnog materijala.

Pri tome su se razvile molekule različitih djelatnosti, pa na posljetku i udruge takvih molekula sa značajkama prastanica (primitivne bakterije, alge). Prije približno tri milijarde godina jednostanične su se biljke udružile u višestanične organizme. A priobalne ciklične promjene uzrokovane Mjesečevim gravitacijskim djelovanjem omogućile su izlazak tih živih bića iz mora - crvića, račića, mekušaca i potom vodozemaca koji su na kraju naselili suho tlo.

Iz njih su se razvili svi ostali organizmi. Na posljetku, prije dvije milijarde godina ostvarila se i mogućnost razmjene pojedinih ulomaka velikih molekula, pa i genetskih zapisa (kodova) i cijelih stanica između dvaju organizama. To je bio prvi seks! Omogućio je odabir organizama (selekciju), a u borbi za opstanak iščezli su oni organizmi koje to nije zanimalo. Mi i danas prilikom seksa zapravo razmjenjujemo dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) s partnerima, a sve ostalo je samo ures toga zbivanja.

7. Je li oralni seks opasan?

Zdravo sjeme nije štetno!

Pri seksualnom činu zdrav muškarac izbaci (ejakulira) približno tri do pet mililitara sjemena (sperme) u kojemu se redovito nalazi 80 do 360 milijuna sjemenaca (spermija). Sjemena tekućina obiluje bjelančevinama kojih obično ima gotovo 30 posto više nego u mlijeku, a sadrži manje šećera i masti. Stoga ako vi i vaš ljubavnik smatrate oralni seks erotičnim i ako je partner potpuno zdrav slobodno u njemu možete uživati bez bojazni.

8. Kako do bolje potencije?

Urednijim životom!

Davnašnja je španjolska izreka: "Nema ljubavnog napitka od kojega će slijepac u ljubavi progledati, ali neka sredstva mogu slabovidnima poslužiti kao povećalo". No, umjesto tisuća raznih pripravaka koji se često neprimjereno preporučuju, stručnjaci u suzbijanju muške spolne nemoći savjetuju sljedeće mjere: izbjegavajte sjedenje i krećite se što više, redovito se bavite sportom, iz jelovnika isključite masti životinjskog podrijetla koje povećavaju razinu kolesterola, prestanite pušiti i uživati prekomjerne količine alkohola, izbjegavajte stres, odmorite se i spavajte koliko to tijelo zahtijeva.

Uskladite li svoj način življenja s tim jednostavnim pravilima, zasigurno ćete otkloniti i svoje smetnje u ljubavnim odnosima. Dakako, potrebno je prije svega otići na liječnički pregled jer ponekad i organske promjene mogu biti uzrokom muške spolne nemoći (impotencije).

9. Privlači li žene muški znoj?

Čini se da privlači i žene i ženke!

Odavno je poznato da osjet njuha općenito ima veliko značenje, posebno u spolnome životu. Čak i novorođenče majku prepoznaje po mirisu. Američki su znanstvenici dokazali da mnoge žene burno reagiraju na znoj muškaraca. Nedavno je, pak, engleski istraživač George Dott napravio pokus s kunićima - pošpricao ih je muškim znojem.

Ustanovio je da taj miris privlači ženke izrazitije nego ostali umjetni i prirodni mirisi. Iz muškoga je znoja izdvojena djelotvorna tvar koja se izlučuje u znoju posebice pri spolnom uzbuđenju, koja je nazvana androstenol. Znojem poštrcani mužjaci kunića istodobno su izazvali odbojnost ostalih mužjaka, pa tu pojavu engleski istraživač tumači kao prirodnu obranu od suparnika.

10. Je li samozadovoljavanje štetno?

Nije, prirodno je i u braku.

Samozadovoljavanje je kod žena, kao i kod muškaraca oblik prirodnog spolnog života i ne može uzrokovati poremećaje. U bračnom životu, kada je postignut sklad, supružnici rijetko imaju potrebu za samozadovoljavanjem. Povećana potreba ponekad može biti posljedica nezadovoljstva partnerom ili prerijetkih spolnih odnosa, ali nije uzrok nezadovoljavajućeg spolnog života u braku. Samozadovoljavanje sasvim sigurno nema utjecaja na mogućnost zanošenja i na trudnoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:51