ŠIRENJE ZARAZE

IZVANREDNO STANJE Evo što sve trebate znati o smrtonosnom virusu

 AFP
U zagrebačkoj Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević pripremljena je karantena

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila epidemiju ebole u zapadnoj Africi međunarodnom zdravstvenom prijetnjom, i Amerikanci i EU umiruju javnost.

Tvrde da “uvezenih” slučajeva ebole može biti u bilo kojoj europskoj zemlji ili SAD-u, ali ne i epidemije afričkih razmjera gdje je do sada umrlo 1000 osoba.

Širenje te teške virusne bolesti u epidemijskim razmjerima nije moguće u razvijenim zemljama, kažu stručnjaci, i zato što je izvor zaraze u Africi. Pojava pojedinačnih slučajeva znatno se lakše kontrolira izvan Afrike zbog dostupnosti liječnika i medicinske pomoći pa je onda i smrtnost puno manja.

Osim toga, zemlje EU od travnja provode pojačani nadzor nad putnicima koji dolaze u zrakoplovne luke iz afričkih zemalja ugroženih ebolom.

Ministarstvo zdravlja RH danas je priopćilo kako je rizik od zaraze ebolom u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak. Hrvatska mjere pojačanog nadzora provodi u skladu s preporukama SZO i Europske komisije.

U zagrebačkoj Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević pripremljena je i karantena za svaki sumnjivi slučaj, ali do sada nije zabilježen ni jedan.

8 činjenica o najgoroj epidemiji u zadnjih 40 godina

Zašto ebola izaziva tako veliki strah da svi misle kako će zahvatiti cijeli svijet?

Ebola je vrlo infektivni virus koji kod 60 do 90 posto oboljelih može biti smrtonosan, a za njega ne postoji ni cjepivo ni lijek. Za sada je poznato pet podtipova virusa, a prenose se kapljično poput gripe ili viroze s čovjeka na čovjeka.

Što je ebola i koji su simptomi bolesti?

Virus uzrokuje hemoragijsku groznicu, a djeluje na više organskih sustava. Uz visoku temperaturu izaziva dehidraciju pa i krvarenje.

Koji su simptomi ebole?

Oboljeli dobiju groznicu, imaju slabost i bol u mišićima, glavobolju i grlobolju. Ponekad se može razviti osip, crvenilo očiju, otežano disanje i gutanje. Kasni simptomi su povraćanje, proljev, a u konačnici i jako krvarenje.

Kako se liječi?

Pacijenti se moraju izolirati. Za sada se liječe samo simptomi. Oboljelima se daju velike količine tekućine, kisik i lijekovi, snižava se temperatura.

Kako se štititi od ebole i kad se smatra da je prestala epidemija?

Zdravstveni djelatnici moraju nositi zaštitna odijela, rukavice i maske te naočale kao bi se spriječio prijenos virusa. Preporuča se jaka higijena na područjima gdje vlada zaraza. Epidemija se smatra završenom kad prođe dvostruko vrijeme inkubacije u kojem se nije pojavio nijedan novi slučaj, a to znači oko 42 dana.

Postoje li lijekovi protiv ebole?

Za sada postoje samo eksperimentalni lijekovi. Jedan od njih nazvan ZMapp primijenjen je u liječenju dvoje misionara koji se trenutno bolje osjećaju. Još jedan lijek razvija tvrtka Tekmira. Također su u početnim fazama ispitivanja cjepiva protiv ebole.

Kako se virus prenosi?

Još se ne zna tko je izvor virusa ebole, a pretpostavke govore da je to najvjerojatnije neka životinja koja živi isključivo na afričkom kontinentu. Ljudi se zaraze kad dođu u kontakt s tjelesnim tekućinama zaražene životinje ili čovjeka. Virus može preživjeti nekoliko dana izvan zaraženog organizma, no ubija ga, primjerice, klor, dezinfekcijska sredstva, visoke temperature, izlaganje sunčevoj svjetlosti, sapun i deterdženti.

Mogu li se zaraziti putnici u zrakoplovu ako je u njemu osoba zaražena ebolom?

Američki CDC tvrdi da je šansa zaraze u zrakoplovu vrlo niska. Naime, virus se širi izravnim kontaktom s krvlju, izlučevinama i drugim tjelesnim tekućinama oboljelog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:33