LAŽNI RAJ

ISTRAŽIVANJE Ako pušite skunk prije ćete dobiti psihotične napadaje nego ljudi koji puše marihuanu

A man smokes marijuana during a demo for its legalization in Medellin, Colombia on May 7, 2011. Hundreds of youngsters marched in several events throughout Latin America, under the slogan "Cultivate your rights". AFP PHOTO/ FREDY AMARILES
 AFP
Rizik od ranijeg poboljevanja kod psihičkih bolesnika nije vezan samo uz pušenje 'skunka', jer se i kod drugih pacijenata koji su koristili marihuanu prve psihotične epizode javljaju u prosjeku tri godine prije

Psihički bolesnici koji su svakodnevno pušili 'skunk', genetski uzgojene vrste marihuane s većom dozom psihoaktivne supstance THC, prve su psihotične napadaje imali u prosjeku već s 25 godina, za razliku od onih koji nisu koristili marihuanu, gdje su u prosjeku prve psihotične epizode zabilježene u 31. godini.

Prema tvrdnjama Psihijatrijskog instituta s Kraljevskog koledža u Londonu, rizik od ranijeg poboljevanja kod psihičkih bolesnika nije vezan samo uz pušenje 'skunka', koji je četiri puta snažniji od hašiša, jer se i kod drugih pacijenata koji su koristili marihuanu prve psihotične epizode javljaju u prosjeku tri godine prije nego kod onih koji nikada nisu probali ovu drogu. Najviše pritom riskiraju tinejdžeri i mladi u ranim dvadesetima, jer se radi o dobi razvoja obrazovnih i radnih sposobnosti.

Psihotične epoizode uključuju gubitak osjećaja za realnost i povezane su s drugim psihijatrijskim bolestima, poput shizofrenije i bipolarnog poremećaja. Istraživanje je pritom uključivalo ljude koji već boluju od duševnih bolesti, ali nije zaključilo može li marihuana sama po sebi prouzročiti psihotična stanja.

Korištenje marihuane izaziva veliku pozornost u svijetu nakon potpune legalizacije u američkoj državi Kolorado, gdje se pojavila nestašica te biljke samo tjedan dana nakon legalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 14:04