VELIKO ISTRAŽIVANJE

ISTINA JE, ROCK ZVIJEZDE UMIRU MLADE 'Proučili smo 13.000 smrtnih slučajeva i došli do tužnog zaključka...'

Priča o tome da rock zvijezde umiru mlade je zapravo potpuno istinita. Do egzaktnih podataka koji podupiru ovu tvrdnju došao je tim australskih znanstvenika.

Iako se većina rock zvijezda ipak ne kandidira za ulazak u takozvani 'klub 27', studija je otkrila da rock glazbenici ipak umiru dosta ranije u usporedbi s prosječnom populacijom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

'Klub 27' inače je neslavna skupina glazbenika koji su svi umrli u 27. godini života. Članovi te grupe su Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Amy Winehouse i Jim Morrison.

U ovoj studiji istraživači su obuhvatili 12,665 smrtnih slučajeva unutar glazbene industrije u razdoblju od čak 1950. godine.

Ustanovili su da prosječan rock glazbenik živi do svojih kasnih 50-ih, dok žene dožive u prosjeku rane 60-e.

Također, znatno je veći i rizik od samoubojstva, ubojstva ili stradavanja u prometnoj nesreći, piše Wall Street Journal .

'Nakon istraživanja koje je obuhvatilo razdoblje od sedam desetljeća, došli smo do zaključka da je životni vijek rock glazbenika za čak 25 godina kraći od života prosječnog čovjeka', rekla je autorica studije, profesorica na Sveučilištu u Sydneyju Dianna Kenny.

Što je uzrok tome?

'Vjerojatno njihov stil života. I sama rock industrija podupire divlji i razuzdan život. Mladi muzičari se često drogiraju i konzumiraju alkohol, ili oboje. Ako tome pridodate i konstantan stres uzrokovan dugotrajnim turnejama, smućkali ste si recept za katastrofu. A industrija ni ne želi pružiti emotivnu podršku ili podršku kakve bilo vrste jer ovaj način života pomaže u prodaji proizvoda'.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

'Rock zvijezde u mladosti maštaju o tome kako će na vrhuncu slave svi problemi koji su ih tištili nestati, ali ono što se dogodi u poznijim godinama jest nevjerojatan osjećaj praznine i potreba za izrazito zahtjevnim životnim stilom, u kojem im svi stalno govore što trebaju raditi', objasnila je prof. Kenny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41