STRAŠNE KOMPLIKACIJE

IPLATANTI ZA GRUDI POTIČU RAZVOJ NOVE VRSTE RAKA! Prije operacije žene treba upozoriti na opasnost

 Thinkstock

Novi oblik raka mogao bi biti izazvan vrstom implantata za dojke, izuzetno popularnog među Britankama, upozoravaju znanstvenici. Prijavljeno je najmanje 150 slučajeva bolesti, koja se zove anaplastični velikostanični limfom (ALCL) dojke, od čega velik broj upravo u Velikoj Britaniji.

Devet od deset slučajeva bolesti – raka imunološkog sustava – nađeno je u žena kojima su u dojke ugrađeni implantati čija vanjska opna ima jako teksturiranu površinu. Znanstvenici kažu da je takva grublja površina idealna podloga za bakterije koje mogu posijati sjeme raka te da bi žene trebalo upozoriti na mogući rizik za razvoj raka prije nego što se odluče podvrgnuti ugradnji implantata.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Teksturirane opne implantata nisu uobičajene u SAD-u, no u Velikoj Britaniji, u kojoj svake godine implantate ugrađuje 30.000 žena, one čine 99 posto svih implantata prisutnih na tržištu.

Većina žena oboljelih od ALCL-a potpuno se oporavilo nakon operacije, no u nekim su slučajevima bile potrebne kemoterapija i terapija zračenjem. Ipak, treba reći i da je određen broj žena umro od posljedica te bolesti. Majka dvoje djece, 40-godišnja Susan Grieve iz East Lothiana u Škotskoj, umrla je u lipnju 2012., šest godina nakon što su joj ugrađeni takozvani PIP implantati.

U to vrijeme njezina obitelj je mislila da je rak bio uzrokovan toksičnim kemikalijama koje su se raširile njezinim tijelom nakon što su implantati pukli. No, europske studije su otkrile da niti jedan od sastojaka iz danas zabranjenih PIP implantata (koji se ilegalno proizvode od silikona niže klase) nije kancerogen.

Sada znanstvenici smatraju da je razvoj ALCL-a povezan s komplikacijom do koje dolazi kod ugradnje teksturiranih implantata, a koja se naziva kapsularna kontrakcija.

Teksturirani implantati uvedeni su još'80-ih godina, no nisu bili u širokoj upotrebi sve do sredine '90-ih godina prošlog stoljeća. Prof. Anand Deva, voditelj studije na Australian School of Advanced Medicine na Sveučilištu Macquarie, najavljuje da će u budućnosti biti puno novih slučajeva te bolesti u Velikoj Britaniji.

– Zemlje u kojima se većinom koriste teksturirani implantati, kao što su Australija i Velika Britanija, bilježe sve veći i veći broj slučajeva oboljelih – upozorava prof. Deva.

No, estetski kirurg Fazel Fatah iz Britanskog udruženja estetskih kirurga kaže da su ti tumori vrlo rijetki i izlječivi te da se pacijentice s ugrađenim implantatima ne moraju brinuti.

– Nema potrebe za uklanjanjem tih implantata osim ako ne dođe do nekih naglih promjena u organizmu ili oticanja dojki – tvrdi dr. Fatah.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:21