NOVA STUDIJA

IMATE LI LJETNU ILI ZIMSKU BEBU? Savladavanje nekih motoričkih sposobnosti ovisi o kalendaru

Jeste li ikada razmišljali kako godišnje doba u kojemu ste rođeni može utjecati na vas? Prema novome istraživanju iz Izraela, godišnje doba u kojemu je dijete rođeno može utjecati na motorne sposobnosti djeteta u prvoj godini života. Uz napomenu kako astrologija nema veze s ovim istraživanjem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Mnogi roditelji uspoređuju svoju djecu s drugima, ali kako istraživači upozoravaju to ne bi trebali. Roditelji bi se umjesto uspoređivanju trebali posvetiti promatranju razvoja svoga djeteta. Jedino što bi trebali uspoređivati je razvoj djeteta iz tjedna u tjedan.

Za ovo istraživanje istraživači su 47 zdravih beba podijelili u dvije skupine; djeca koja su rođena za vrijeme ljeta u periodu od lipnja do studeni, ukupno 16 beba, te 31 beba koja je rođena u periodu od prosinca do svibnja.

Kada su bebe bile u dobi od sedam mjeseci, istraživači su promatrali njihove pokrete te motorne sposobnosti, da preciziramo proučavali su trenutak u kojemu s počele puzati.

Prosječna dob u kojoj dijete počne puzati je 31 tjedan.

Istraživači su u ovome istraživanju otkrili kako su bebe koje su rođene u zimskom periodu počele puzati sa 30. navršenim tjednom, dok one bebe koje su rođene u ljetnom periodu počele su puzati u 35. tjednu. Istraživači naglašavaju kako nije bilo razlike između dječaka I djevojčica, u fazi tzv. početnog puzanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:49