SMRTONOSNA ZABAVA

IGRANJE VIDEO IGRICA GA ZAMALO UBILO Četiri dana visio na PlayStationu, tijelo mu je bilo puno krvnih ugrušaka

Tromboza od video igrica

Da igranje video igrica može biti, ne samo štetno za zdravlje, već i opasno po život, pokazao je primjer 31-godišnjeg Novozelanđanina kojem se, nakon četiri dana igranja na Play Stationu, u nozi stvorio ugrušak opasan po život.

Liječnik koji ga je zaprimio i liječio kaže da bi video igre, koje uključuju dugotrajno sjedenje, trebalo dodati na popis rizičnih faktora za duboku vensku trombozu (DVT).

DVT je opasno stanje koje ponekad može dovesti i do smrti zato što se ugrušci koji ponekad nastanu u nogama mogu otkinuti, putovati kroz krvotok te začepiti žilu koja dovodi krv u pluća, a to stanje naziva se plućna embolija.

Duboka venska tromboza obično nastaje kad su ljudi dugo vremena u istom položaju, kao prilikom dugih vožnji automobilom ili avionskih letova. Često se to događa i nakon nekih povreda ili operacija koje zahtijevaju dugotrajno mirovanje.

Nešto slično dogodilo se i slikaru s Novog Zelanda koji je za vrijeme praznika svaki dan po osam sati sjedio na krevetu i igrao video igrice na Play Stationu. Već drugi dan je osjetio bol u nozi, a noga mu je i natekla, no on je unatoč tome i iduća dva dana nastavio igrati video igre. Kad je na kraju zbog bolova ipak otišao u bolnicu, liječnici su otkrili ugruške na mnogo mjesta u žilama u njegovoj nozi te su mu dali lijekove za razbijanje ugrušaka.

Stoga liječnici upozoravaju da je, kad je riječ o dubokoj venskoj trombozi, dugotrajno igranje video igara u nepomičnom položaju jednako je opasno kao dug put avionom ili autom s obzirom na to da dugotrajna ukočenost u jednom položaju znatno povećava rizik za stvaranje krvnih ugrušaka.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10