WELLNES REVOLUCIJA

HAKIRAJTE VLASTITO TIJELO Kako najbolje iskoristiti svoj biološki potencijal

 Getty Images

Veliki informatički guru Steve Jobs predvidio je i wellness revoluciju ustvrdivši da će spojem biologije i tehnologije početi njegova nova era. Drugim riječima, svi će moći hakirati vlasitito tijelo odnosno raznim uređajima mjeriti neka važna događanja u i na svom tijelu prilagođavajući tome stil života ne bi bi postigli maksimum.

Spavamo li kvalitetno, koliko se puta noću budimo, radi li naše srce ujednačeno, kakav utjecaj razna hrana ima na našu težinu a time i na zdravlje, koliko kalorija gubimo pojedinim vježbama u teretani? Sve su to pitanja na koja odgovore traže biohakeri nastojeći dobivene podatke maksimalno iskorititi za vlastiti boljitak.

Među prvim biohakerima su Amerikanci Dave Asprey i Cullen Richardson koji pokušavaju prilagoditi svoj organizam novostima u prehrani i tjelesnoj aktivnosti a sve kako bi povećali svoj biološki potencijal. Istina, za sad nema znanstvenih dokaza da je sve što čine i dugoročno dobro, ali i sami kažu da svatko treba sam hakirati svoje tijelo jer svi smo različiti. Ipak imaju neke preporuke kojih se sami pridržavaju i za koje tvrde da su im važni za zdravlje.

Maslac za doručak

Nije riječ o maslacu koji se stavlja na kruh ili pecivo već o onom organskom koji se stavlja u kavu. I to nije sve već treba pomiješati i šlicu kokosovog ulja odnosno njegovog koncentrata triglicerida srednjeg lanca nakon čega satima nema gladi gubitka energije. Neka istraživanja pokazuju da MCT može biti dobar izvor energije za mozak i zato se tog pravila haker Richardson drži.

Masnoće prije i poslije

Trošiti 30 do 50 posto dnevnih kalorija iz masnoća, Aspreyjev je moto i to nakon što se iz prehrane izbace šećeri, gluten žitarice i alkohol. Po njemu teba jesti meso i zdrave masti te ekološki uzgojeno voće i povrće, drugim riječima sve bez aditiva i praznih kalorija.

Jedite, prestanite, jedite

Hrana tijekom dana pomaže da nam metabolizam maksimalno radi. No, Asprey sugerira da povremeno treba apstinirati od tanjura pa čak i preskakati obroke. Ovaj je pristup poznat kao povremeni post odnosno favoriziranje dugih razdoblja bez hrane. Richardson slijedi rutinu po koj jede od 14 do 20 sati svaki dan. Tehnike su različite ali cilj je ubrzati gubitak masnoća i poboljšati osjetljivost na inzulin kao i sintezu proteina.

Dobre ‘vibracije’

Biohakeri poput Aspreyja kažu kako je najbolji način prekinuti rutinu tjelesne aktivnosti tako da se u vježbanju koristi cijelo tijelo a to se najbolje postiže uređajima za vibraciju (WBV). Premda su znanstvenici prema njemu još uvijek oprezni mnogi sportaši koriste taj uređaj pa čak i oni vrhunski. Oni koriste WBV kako bi ubrzali gubitak težine i poboljšali snagu i stabilnost te povećali hormonalni odgovor.

Samo disanje

Meditacija i joga mogu pomoći smanjiti stres i potaknuti kreativnost i produktivnost. Također se na taj način može ujednačiti srčani ritam koji se ovom tehnikom može dobro pratiti. Richardson kaže kako na taj način koristi ‘mozak i disanje da kontrolira otkucaje srca’. Uz pomoć uređaja poput emWave2 HeartMath uspjeva ‘spoznati svijest o svom srcu i na kraju izmijeniti srčani ritam’.

Spavanje

Kad je riječ o spavanju vrlo je važna kvaliteta. Istraživači sa sveučilišta British Columbia kažu kako loša kvaliteta sna može biti pogubna za psihčko i tjelesno zdravlje. Zato biohakeri Richardson i Asprey kažu da treba poboljšati neke navike koje će doprinjeti boljem spavanju. Primjerice, Richardson izbjegava kofein nakon 14 sati, navečer obično čita umjesto da gleda televiziju ili surfa internetom. Asprey čak prati uz pomoć posebne aplikacije cikluse svog spavanja odnosno kvalitetu sna i moguće poremećaje.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:28