BENEFIT DIJETE

GUBE SE KILOGRAMI, SPAVA SE DUŽE Ugledani znanstvenici: 'Težina utječe na kvalitetu sna'

Pretile odrasle osobe koje su izgubile najmanje 5% svoje ukupne težine izjavile su kako si spavale bolje, nakon šest mjeseci od gubitka kilograma.

Ova studija potvrđuje i nekoliko prethodnih koji su tvrdili kako gubitak težine utječe na kvalitetu sna, navodi voditelj studije Nasreen Alfaris.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Studija je pokazala kako osobe koje izgube kilograme imaju bolji i kvalitetniji san, bolje raspoloženje, bez obzira na to koliko su izgubili “kilograma.

U ovoj studiji koja je trajala dvije godine sudjelovalo je 390 osoba (311 žena te 79 muškaraca) Ispitanici su podijeljeni u tri skupine. Prva skupina je primala edukativne letke, s tzv. uobičajenom kvartalnom skrbi i posjetima liječnika; duga skupina dobila je kratka savjetovanja, kvartalne posjete liječnika te susrete s life coach-om; te treća skupina imala je pojačane sastanke zajedno s zamjenskim obrocima te lijekovima za mršavljenje.

Istraživači su izračunali promjene u težini, trajanje i kvalitetu sna te raspoloženje ispitanika u periodu od 6 i 24 mjeseca liječenja. Ispitanici u drugoj i trećoj skupini izgubili su više kilograma no ispitanici iz prve skupine.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Analizom sve tri skupine osobe koje su izgubile barem 5% ukupne težine unutar 6 mjeseci izjavili su kako spavaju 21.6 minuta duže noću, što je velika razlika u odnosnu na one osobe koje su izgubile manje od 5% ukupne težine i njihovih 1.2 minute dužeg sna.

Raspoloženje raste nakon 24 mjeseca perioda gubljenja kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:31