UKUSNIJA ALTERNATIVA

GENIJALNE MAHUNARKE Skidaju kolesterol bolje od lijekova

 Berislava Picek/CROPIX
'Mogu nadopuniti terapiju statinima, ali i biti ključni sastojak u zdravoj prehrani za svakoga'

Postoji bolji, jeftiniji i u svakom slučaju i ukusniji način za spuštanje lošeg, LDL kolesterola od lijekova. Ili barem način da se spriječi problem zbog koje ih morate uzimati. Znanstvenici iz SAD-a i Kanade pokazali su kako oni koji svakodnevno jedu mahunarke (posebno one od kojih se ne dobiva ulje, poput slanutka, leće i graška, boba, graha) uspješno mogu kontrolirati kolesterol, srezati ga i tako smanjiti i rizik od srčanih bolesti.

Dovoljno je u svoj jelovnik uključiti 120 grama mahunarki dnevno, za smanjene razina LDL-a od pet posto, što znači i pet do šest posto manji rizik od srčanog i moždanog udara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Mahunarke mogu nadopuniti terapiju statinima, ali i biti ključni sastojak u zdravoj prehrani za svakoga, bez obzira na bolesti koje uzrokuje povišen kolesterol - pišu voditelji studije, dr. John Sievenpiper iz Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centera u Kanadi i dr. Chip Lavie, iz Ochsner Heart and Vascular Institutea u Louisiani u Canadian Medical Association Journal.

Možda vam se pet posto sniženja rizika ne čini mnogo, no studije su pokazala da za svakih 1 posto pada u razinama kolesterola, kardiovaslukarni rizik pada za 1 do 2 posto - dodaju.

Znanstvenici upozoravaju da mahunarke nisu zamjena za lijekove kod onih koji ih već uzimaju, no savršena su nadopuna terapiji. A ako mahunarke jedete rijetko ili ih do sada niste imali na jelovniku, uzimali lijekove protiv kolesterola ili ne, vrijeme je da počnete.

Teško će vam dosaditi, jer je izbor golem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:01