78% PILETINE ZARAŽENO

DVA OD TRI PAKETA PILETINE ZARAŽENA SU BAKTERIJOM E. COLI Velika studija pokazala nimalo ohrabrujuće rezultate o mesu u britanskim supermarketima

 HANZA MEDIA

Dvije trećine svježe piletine u britanskim supermarketima zaraženo je bakterijom Escherichia coli, pokazala je nova studija. Razina zaraze puno je viša nego što se ranije smatralo i mogla bi predstavljati opasnost za javno zdravlje.

Istraživanje je otkrilo da je 78 posto svježe piletine koja se prodaje u Engleskoj pozitivno na E.coli, piše Telegraph. U Škotskoj je ta brojka 53 posto, a u Walesu 41 posto. Borba protiv ove bakterije dodatno je otežana jer je razvila otpornost na neke antibiotike.

Ne radi se o bakteriji E. Coli O157 koja uzrokuje trovanje, krvavi proljev i povraćanje, no stručnjaci se boje da bi se mogla zadržati u probavnom sustavu godinama i ako bi netko kroz dulje vrijeme razvio infekciju, bakterija bi ih mogla učiniti otpornima na neke vrlo važne antibiotike, poput cefalosporina.

Prethodna studija provedena na Sveučilištu Cambridge pokazala je da je jedan od četiri uzoraka zaražen. Međutim, novo istraživanje koje je provelo britansko Ministarstvo okoliša, hrane i ruralnog razvoja pokazalo je da je zaraza puno viša.

Smatra se da je razina zaraze porasla zbog antibiotika koji se daju pilićima da se ne zaraze pri uzgoju, a to je pak rezultiralo time da je bakterija E. coli mutirala tokom nekoliko desetljeća i izgradila otpornost.

Dr. Mark Holmes, stručnjak za mikrobiološku genetiku s Cambridgea, rekao je: ‘Ljudi dožive trovanje hranom i svaki put kad se netko razboli, umjesto bakterije koja uzrokuje trovanje hranom mogu dobiti i bakteriju koja je otporna na antibiotike. To može posebno biti problem kod urinarne infekcije ili sepse dok se ne nađe antibiotik koji im može pomoći.’

Ipak, glasnogovornik ministarstva je rekao: ‘Studija je pokazala da ovaj tip E. coli ne predstavlja veliki rizik za javno zdravlje u Velikoj Britaniji. Kao i uvijek, termička obrada će uništiti bakterije, bile one otporne na antibiotike ili ne. I sigurnost prehrambenih proizvoda i otpornost na antibiotike uzimamo vrlo ozbiljno.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 21:14