Žene koje jedu puno masti, osobito zasićenih masnoća imaju veći rizik za razvoj nekih vrsta raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.
Ipak, ne može se još dokazati da je prehrana s visokim unosom zasićenih masnoća isključivi razlog da žene obolijevaju od određenih vrsta raka dojke, već da opasno podiže opasnost za obolijevanje, upozorava vodeća autorica studije dr. Sabina Sieri iz Nacionalne fondacije za istraživanje raka u Milanu.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
- Unos zasićenih masnoća treba biti što je moguće više u skladu nutritivno adekvatne prehrane – upozorila je.
Zasićene masti u prehrani najčešće dolaze iz mesa i drugih životinjskih proizvoda kao što su maslac i sir.
Istraživački tim pratio je oko 337 tisuća žena iz deset europskih zemalja. One su ispunile upitnike o prehrani i načinu života te su praćene u prosjeku 11 do 12 godina.
Tijekom tog vremena oko 10.000 dobilo je rak dojke. Pokazalo se da žene koje su jele najviše zasićenih masnoća imale veću vjerojatnost za razvoj raka dojke od onih koji su jele najmanje i to za 28 posto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....