ZDRAVLJE

Dr. Verbanac: I kora citrusnog voća je ljekovita

Mnogima su sočni citrusi omiljeno voće, no ovaj put nećemo se baviti ukusnim, mirisnim režnjićima koji nam donose miris juga, nego korom i opnom citrusa. Jer - i one su korisne za naše zdravlje. Bijelu, spužvastu ovojnicu koja prekriva režnjiće voćke sačinjavaju biljna tzv. pektinska vlakna koja se u vodi tope i bubre. Ne bi je trebalo guliti jer su u njoj tvari koje imaju zaštitnu ulogu u našem organizmu. Nazivamo ih flavonoidima, a ti spojevi sprečavaju štetne i pretjerane oksidativne procese u stanici.

Lijekovi nove generacije

Nedavna istraživanja bijele pulpe pokazala su da njezini sastojci (naringenin, hesperetin, hesperidin, naringin) aktivno sudjeluju u borbi protiv povišenih masnoća i uspješno blokiraju nastanak loših lipida ili masti. Nadalje, neki od metabolita tih aktivnih spojeva u našem organizmu štite krvne žile, održavaju tonus kapilara i sprečavaju njihovo pucanje, a u laboratorijskim uvjetima uspješno koče rast pojedinih tumorskih stanica. Čini se da će u skoroj budućnosti baš iz takvih aktivnih komponenti nastati lijekovi nove generacije koji će se uspješno koristiti za zaustavljanje razvoja degenerativnih bolesti.

Vanjska kora citrusnog voća je aromatična i sadrži mnoštvo sitnih “žljezdica” prepunih esencijalnim aromatičnim uljem. Iako smo često u iskušenju da koricu naranče ili limuna naribamo u neki kolač ili dodamo u riblju juhu, bolje ju je baciti ako sigurno ne znamo da je iz biološkog, netretiranog uzgoja. Voće se, naime, prilikom transporta nastoji zaštititi raznim kemikalijama - posebnim voskovima koji daju sjaj te sredstvima protiv parazita i plijesni kako ne bi nastupilo kvarenje .

Biokemija u vašoj kuhinji

Međutim, postoji mali trik koji možemo upotrijebiti ako se ne želimo odreći ove jedinstvene arome u nekim kolačima. Dakle, ako trebamo limunovu ili narančinu koru a nismo sigurni da voće nije špricano, ponašajmo se poput pravog biokemičara u laboratoriju, samo što postupak obavljamo u kuhinji. Kada se biokemičar želi riješiti nekih “suvišnih tvari” iz svojih bioloških spojeva, u pročišćavanju često koristi dva spoja - sol i sodu bikarbonu.

Tako i mi možemo agrume dobro istrljati grubom kuhinjskom soli, a nakon ispiranja postupak ponovimo sa sodom bikarbonom. Nakon temeljitog ispiranja pod tekućom vodom “kemijski očišćena” kora je spremna za upotrebu u kulinarstvu. Pri tome se ne gubi osebujan aromatičan okus kore citrusnog voća. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:57