U SUBOTU U ZAGREBU

Donatorska utrka na na savskom nasipu, cilj je plemenit - osvještavanje učestalosti karcinoma dojke

Ilustracija
 Spinaker
Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, iznosi 1.392.450 kn, traje od početka ove godine, a završava krajem travnja 2022.

Listopad je posvećen osvještavanju učestalosti karcinoma dojke i važnosti redovitih pregleda. U subotu, 23. listopada Atletski klub Perpetuum mobile u suradnji s udrugom Europa Donna, hrvatskim forumom protiv raka dojke, organizira donatorsku utrku koja počinje na savskom nasipu u 10 ujutro.

Trčati će se dužina od pet kilometara. Svi koji iz nekog razloga ne mogu trčati, a žele podržati akciju, mogu se uključiti hodanjem – hodati će se tri kilometra uz vodstvo trenera AK Perpetuum mobile.

“Cilj nam je proširiti svijest o bolesti, ukazati na važnosti tjelovježbe u svrhu očuvanja zdravlja te novčanom donacijom pomoći udruzi Europa Donna i podržati njihov rad. Također, atletski klub Perpetuum mobile ženama koje se liječe od karcinoma dojke daruje mjesec dana besplatnog treninga nordijskog hodanja.”, kaže Vedran Lozanov, glavni trener kluba.

Cijena kotizacije/startnog broja je pedeset kuna, a cjelokupan prikupljeni iznos biti će doniran udruzi Europa Donna.
Okupljanje i preuzimanje startnih brojeva počinje u 9 sati na lokaciji Veslačka ulica 27, Veslački Klub Zagreb (južna strana zgrade), a u 9:45 kreće skupno razgibavanje prije utrke.

Udruga Europa Donna Hrvatska dugi niz godina intenzivno radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje te optimalno liječenje, kao i medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih žena te istovremeno radi na povećanju sredstava za istraživanje lijeka protiv bolesti.

Važnost prevencije u sprječavanju nastanka bilo kojeg raka, pa tako i raka dojke, je neprocjenjiva. Cilj udruge je, među ostalim, upozoriti na važnost samopregleda i redovitih pregleda te ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj, u 2018. godini zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog crijeva, a pozitivna je činjenica ta da stopa mortaliteta od raka dojke pada već treću godinu zaredom.
Europa Donna Hrvatska zajedno s udrugom Nismo same te u suradnji s gradom Zagrebom pokrenule su projekt "Žene za žene" u kojem zapošljavaju gerontodomaćice kako bi pomogle oboljelim ženama.

Projektom „Žene za žene“ petnest je žena osposobljeno za posao gerontodomaćice, pružaju pomoć 90 žena oboljelih od malignih bolesti.

Ovaj projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, iznosi 1.392.450 kn, traje od početka ove godine, a završava krajem travnja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:29